Arbeiderpartiets landsmøte 2019

Hva var det han tenkte?

Nei til oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja var det eneste mulige. I alle fall hvis Arbeiderpartiet skulle ha noen troverdighet med sitt nye klimainitiativ.

TAPTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre tapte kampen om LoVeSe under landsmøtet i dag. Foto: NTB Scanpix
TAPTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre tapte kampen om LoVeSe under landsmøtet i dag. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Ap-landsmøtets nei til oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) er et historisk vedtak. Ikke fordi det forandrer noen ting. Områdene har vært stengt siden 2001, og vil være stengt under denne regjeringen fordi Venstre og KrF blokkerer. Alle de som sier at Arbeiderpartiet nå ikke lenger står for en forutsigbar oljepolitikk, kan i grunn ta seg en bolle. Det at LoVeSe ikke åpnes, er noe av det mest forutsigbare i norsk politikk.

LANDSMØTE: Arbeiderpartiet holdt pressekonferanse etter endt dag på landsmøtet. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Det er likevel historisk, fordi det er første gang et av de to styringspartiene setter foten ned for oljeutvinning i områdene. Det flytter debatten.

Dette skjønner alle som har kjempet om denne symbolsaken nå inn mot helga. Når Arbeiderpartiet ikke lenger vil insistere på åpning av LoVeSe, må de gi en annen innrømmelse overfor SV dersom de skulle komme i regjering. Da kan det være oljeskatteregimet som kommer i spill, eller en annen miljøsak med stor symbolkraft.

Frykten for denne dominoeffekten er den virkelige grunnen til at motstanden har vært så sterk, også delvis internt i partiet - og ikke minst i LO. Det er denne motstanden Jonas Gahr Støre forsøkte å tilfredsstille med sitt kompromiss før forrige landsmøte i 2017. Da foreslo partiet å verne en del av områdene i LoVeSe, og åpne andre. Men kompromisset stinket. Områdene som var foreslått vernet var regnet som lite lovende med tanke på oljefunn. Områdene som var foreslått åpnet, var det derimot store forhåpninger til.

Foran landsmøtet i år hadde 10 av 15 fylkeslag vendt tommelen ned for kompromisset. Støre holdt likevel på sitt. Dette var et varslet nederlag for partilederen.

LAGSEIER: Leder i AUF Ina Libak kaller det en lagseier at Ap nå sier nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Video og reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Hva var det han tenkte? Strategien var antakelig slik: selv om Støre visste han kanskje ville tape, var det viktig for ham å vise forståelse for industrien og LO. Det var viktigst å beholde husfreden.

Det veide åpenbart tyngre for ham enn mulighet nr. to: Å kunne stå i front for et historisk vendepunkt hos Arbeiderpartiet, fanebærer i et politisk standpunkt som viser tydelig forskjell til de to største regjeringspartiene Høyre og Frp.

Jeg må si det er litt rart at dette ikke fristet mer.

Nå framstår det som om Støre tapte. Hver gang politiske motstandere vil utfordre ham på LoVeSe, vil de framstille det som uansvarlig - og minne om at Støre selv var imot.

Det uansvarlige er selvsagt å gå inn for oljeleting i LoVeSe. Både i et miljøperspektiv, og for Arbeiderpartiet. Vi tar det viktigste først:

Det er funnet mer olje og gass enn det klimaet tåler at vi brenner. Leting i seg selv er dermed sterkt problematisk. Den norske oljepolitikken, som Arbeiderpartiet skriver under på, går ut på at vi må lete og ha aktivitet så lenge andre også utvinner produktet. Etterspørselssiden avgjør når letingen skal fases ut.

Denne logikken er utfordret, en SSB-rapport har vist at norsk oljestopp faktisk vil føre til mindre utslipp. I dette bildet er leting etter olje og gass i det som er Norges desidert mest kjente turistområder, naturperla og Lofottorsken hjem, høyst problematisk.

Arbeiderpartiet har det siste året forsøkt å komme på offensiven i klimapolitikken, blant annet ved å starte en intern debatt om oljeskatteregimet. Nå under landsmøtet lanserte Støre seks nye næringer for Norge i framtida, der planen er å bygge nye, grønne næringer. Samtidig er partiet svært forsiktige, og vil i minst mulig grad utfordre oljebransjen.

Hvis Arbeiderpartiet skulle ha noen som helst troverdighet med denne nye klimaoffensiven, som Støre har satt sin signatur på, måtte LoVeSe-kompromisset ryke. Den som vil signalisere en ny retning, kan ikke være like katolsk som paven.

Jonas Gahr Støre tar nok dette med knusende ro. Han er flink til å vifte bort tap. På Dagsnytt 18 i går fleipet han med programlederen da hun spurte om han ville «overleve» et tap om LoVeSe.

- Jeg vil nok ikke dø. Jeg tror ikke jeg kommer til å dø hvis partiet lander på noe annet.

Så gjenstår det å se om Støre klarer å håndtere partiets olje-nei like lekende lett i tida framover. Han må ta eierskap til partiets nye standpunkt, og det må han begynne med ganske raskt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.