Hva velger Åslaug Haga?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLIMA: Det Internasjonale Energibyrået (IEA) sine prognoser for fortsatt vekst i bruken av fossil energi lar seg ikke kombinere med nødvendige reduksjoner i klimagassutslipp. Dette peker olje- og energiminister Åslaug Haga på i Dagbladet 7. november. Overraskende nok konkluderer hun likevel med at Norge må fortsette å levere all den oljen og gassen vi kan – nettopp fordi IEAs prognoser viser at det trengs!

Olje- og Energidepartementets politiske ledelse har i løpet av de siste dagene kalt miljøbevegelsen usolidarisk for å ville bremse tempoet i den norske oljeproduksjonen, og tilbakeskuende fordi vi angivelig ikke tror regjeringen vil lykkes med satsingen på CO{-2}-rensing. Det er frekt og uhistorisk, ettersom hele det norske arbeidet for CO{-2}-rensing har blitt kjempet fram av nettopp miljøbevegelsen. Men å arbeide for utvikling av viktig CO{-2}-renseteknologi er ikke det samme som å velsigne en fortsettelse av norsk olje- og gassproduksjon i flere tiår framover.

Dersom vi skal nå regjeringens egne klimamål, å begrense den globale oppvarmingen til 2°C, må verdens samlede klimagassutslipp reduseres med opp mot 85 % i løpet av de neste 40 årene. I et slikt perspektiv er det meningsløst å åpne nye havområder for olje- og gassvirksomhet. De leteområdene som Åslaug Haga deler ut til oljeselskapene i dag, vil kanskje være bygd ut om 20 år. Det betyr at de fortsatt kan være i full produksjon i 2050 – når verden i praksis må ha sluttet å slippe ut klimagasser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer