HØY POTENS: Ifølge boka "1244 forbløffende fakta" har alligatoren konstant ereksjon, men penis er skjult inni dyrets kropp. Foto: Kirsten M. Buzzi / Dagbladet
HØY POTENS: Ifølge boka "1244 forbløffende fakta" har alligatoren konstant ereksjon, men penis er skjult inni dyrets kropp. Foto: Kirsten M. Buzzi / DagbladetVis mer

Hva vet du om hvite tigre og alligatorens ereksjon?

Wandrups utvalgte: Se opp for faktabøker om livets gåter.

BOK: Bøker fulle av fakta om tilværelsens merkverdigheter er en egen sjanger.

Den nederlandske forfatteren Jan Paul Schutten er blitt prisbelønt i hjemlandet for sin bok «Livets gåter og de stinkende sokkene til Jonas Gnist».

Det dreier seg egentlig om en barnebok som forklarer vanskelige ting på en lettfattelig måte. Hvor kommer vi fra? Hvordan har jorda blitt som den har blitt? Man blir ikke for gammel til å lure på slikt.

Fire milliarder års utvikling forklart på drøyt 150 sider i en veldesignet bok illustrert av Floor Rieder.

Mer usystematisk, men ikke mindre fascinerende er John Lloyd, James Harkin og John Mitchinsons oppfølger til «1153 forbløffende fakta» (2012), med tittelen «1244 forbløffende fakta».

Visste du for eksempel at «flere mennesker har vært i verdensrommet enn de som har sett en hvit tiger i naturen» eller at «alligatorens penis er permanent erigert, men skjult inni kroppen». Ikke jeg heller.

Samme team står bak «En ytterst interessant bok om alt du ikke vet» og «En ytterst interessant bok om dyrenes verden».

Ellers er klassikeren i sjangeren skrevet av Bill Bryson, under tittelen «En kort historie om nesten alt».