DEBATT

Debatt: Rovdyr

Hva vi trenger og ikke trenger av rovdyr

Plutselig ble vi så smarte at vi skjønte at vi ikke trengte å løpe etter maten. 

SULTEN: Kan jerven bekjempe sykdom hos rein? Jerven er en typisk åtseleter. Her har et eksemplar av arten i Nord-Trøndelag forsynt seg av et reinkadaver. Foto: Viltkamera.nina.no
SULTEN: Kan jerven bekjempe sykdom hos rein? Jerven er en typisk åtseleter. Her har et eksemplar av arten i Nord-Trøndelag forsynt seg av et reinkadaver. Foto: Viltkamera.nina.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

NRK skrev en artikkel om at Naturvernforbundet vil slippe løs jerv for å bekjempe sykdom hos rein. Det er politikernes skyld, som har godkjent uttak, fellingstillatelser, soner og alt for små kvoter på rovdyr i norsk natur.

Jeg var ikke store pia da jeg hadde datidas O-fag i barneskolen. Vi fikk lære om naturen. Balanse. Symbiose. Samarbeid. Rundgang. Den som ikke ble spist, spiste andre og næringspyramiden var forståelig. Den som fulgte med på skolen, vet hva jeg snakker om. Det var da vi ble oppdaterte.

Noe skjedde da vi frigjorde oss fra steinalderen. Da naturen gjorde sitt største feilgrep og sparket i gang utviklingen av våre altfor store hjerner. For plutselig ble vi så smarte at vi skjønte at vi ikke trengte å løpe etter maten. Vi kunne heller gjerde den inn og benytte tiden til å sitte i sofaen med øl, fjernkontroll og potetgull, heller enn å renne rundt i skogen og jakte. Grådigheta fikk et navn: «Forvaltning».

Og siden den skjebnesvangre dagen har vi manipulert naturen til fordel for vår mage og grådighet. Jeg skriver «vi» med tanke på menneskeheten i sin helhet, da det heldigvis i 2017 er flere og flere som våkner og ser hva vi gjør mot naturen «vår». Og i framtida kommer vi til å se mer og mer sykdom i elgstammer, reinstammer og hjort – det viser bare at vi har hatt et altfor langt fravær av naturlig antall rovdyr i naturen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer