Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Rovdyr

Hva vi trenger og ikke trenger av rovdyr

Plutselig ble vi så smarte at vi skjønte at vi ikke trengte å løpe etter maten. 

SULTEN: Kan jerven bekjempe sykdom hos rein? Jerven er en typisk åtseleter. Her har et eksemplar av arten i Nord-Trøndelag forsynt seg av et reinkadaver. Foto: Viltkamera.nina.no
SULTEN: Kan jerven bekjempe sykdom hos rein? Jerven er en typisk åtseleter. Her har et eksemplar av arten i Nord-Trøndelag forsynt seg av et reinkadaver. Foto: Viltkamera.nina.no Vis mer
Meninger

NRK skrev en artikkel om at Naturvernforbundet vil slippe løs jerv for å bekjempe sykdom hos rein. Det er politikernes skyld, som har godkjent uttak, fellingstillatelser, soner og alt for små kvoter på rovdyr i norsk natur.

Jeg var ikke store pia da jeg hadde datidas O-fag i barneskolen. Vi fikk lære om naturen. Balanse. Symbiose. Samarbeid. Rundgang. Den som ikke ble spist, spiste andre og næringspyramiden var forståelig. Den som fulgte med på skolen, vet hva jeg snakker om. Det var da vi ble oppdaterte.

Berit Heiberg
Berit Heiberg Vis mer

Noe skjedde da vi frigjorde oss fra steinalderen. Da naturen gjorde sitt største feilgrep og sparket i gang utviklingen av våre altfor store hjerner. For plutselig ble vi så smarte at vi skjønte at vi ikke trengte å løpe etter maten. Vi kunne heller gjerde den inn og benytte tiden til å sitte i sofaen med øl, fjernkontroll og potetgull, heller enn å renne rundt i skogen og jakte. Grådigheta fikk et navn: «Forvaltning».

Og siden den skjebnesvangre dagen har vi manipulert naturen til fordel for vår mage og grådighet. Jeg skriver «vi» med tanke på menneskeheten i sin helhet, da det heldigvis i 2017 er flere og flere som våkner og ser hva vi gjør mot naturen «vår». Og i framtida kommer vi til å se mer og mer sykdom i elgstammer, reinstammer og hjort – det viser bare at vi har hatt et altfor langt fravær av naturlig antall rovdyr i naturen.

Når nå ideen om å innføre jerv for å bekjempe sykdom hos reinstammen blir foreslått, slår det meg hvor vanvittig skakkjørt hele forvaltningen er blitt. Jegere er kjent for å søke etter å skaffe seg trofeer.

Det tar seg så flott ut å drepe den største, beste, saftigste, fineste, den som får balla til å gro større og gi jegeren status. I forhold til et rovdyr som gir beng i hvordan byttet ser ut, bare magen blir metta uten å bruke altfor mye energi på å skaffe maten. Ergo sier det seg selv at det er helst syke og svake dyr som er rovdyrs førstevalg på menyen. Den som ikke fatter det, er ikke oppdatert.

Vi eier ikke naturen. Vi har vært stygge. Tankeløse. Uoppdaterte i mange år. Nå når sykdom begynner å spre seg i rekordfart på elg og rein, er det ikke på tide å ta til vettet? Stanse jakten på hitrøtt bjørn som våkner om våren og aldri har gjort annet galt enn å være bjørn? La den altfor lave gaupebestanden få bygge seg opp igjen og kutte ut den stygge, uetiske jaktformen som gaupene blir utsatt for? Slutte å røske jerveunger ut av hiene i nasjonalparkene og gi dem nakkeskudd før mor lider samme skjebne? Og tillate at noen streifulver med viktige gener får krysse kommunegrenser i landet vårt uten å skape hysteriske tilstander hos folk uten kamera med trapper fulle av ulv?

Er det ikke på tide å bli oppdaterte? Før vi ødelegger det vi har igjen av natur i Norge?

Det burde ikke hete «vi trenger rovdyr», det burde hete «vi trenger en ny naturforståelse så vi kommer oss vekk fra den egoistiske tanken om at vi eier naturen».