GYMAKROBATIKK: Et mislykket vågestykke på treningsstudioet fikk Kristian Fjellanger til å innse at han enda ikke er voksen. Foto: NTB scanpix
GYMAKROBATIKK: Et mislykket vågestykke på treningsstudioet fikk Kristian Fjellanger til å innse at han enda ikke er voksen. Foto: NTB scanpixVis mer

Livsmestring:

Hva vil det si å være voksen?

Vi blir hele tiden eksponert for hvordan vi skal være og se ut. Vi er ikke voksne før vi lærer å se forbi det.

Meninger

I skrivende stund ligger jeg i stabilt sideleie på sofaen, med en ispose på høyre rumpeball etter å ha forsøkt et absurd og akrobatisk vågestykke på treningsstudio. I min iver etter den helsikes sommerkroppen har jeg trolig fått bekkenløsning og blitt halt.

Kristian Fjellanger, forfatter
Kristian Fjellanger, forfatter Vis mer

Før så tenkte jeg at det å bli voksen var å ha jobb, eget sted å bo og bruke egne penger som man vil. Men det å bli voksen handler ikke om det. Det handler om egen evne til å gi faen. I så måte er jeg ikke blitt voksen.

Vi vil alle ha anerkjennelse. Men når livet dreier seg mer om anerkjennelse enn om hva man selv blir glad av, bør man stoppe opp og tenke noen kloke og voksne tanker.

Vi blir hele tiden, hver eneste dag, hele året eksponert for hvordan vi skal være og se ut. Som en mann på full fart mot livets høst, føler jeg at jeg skal likne på den yngste i Dressmann-reklamen, med et lett anstrøk av hipster og forretningsmann.

Og så kommer denne sommeren. Og der er man. Med litt mer på siden enn i fjor. Ræva henger litt lenger ned. Kampen mot tyngdekraften og den smelta osten er en kamp man til sjuende å sist er dømt til å tape. Plutselig er det ikke så fristende å legge seg til på stranda. Fordi selv om man er voksen, kjenner man kroppsskammen. Den stemmen inni hodet som forteller at du ikke er like god som alle andre.

Det som er verst, er at mange ligger på stranda og tenker likt. Et ensomt skamfellesskap. Der alle tenker det samme, men tenker det alene.

Jeg er så glad jeg ikke er ungdom i dag. Når man tenker tilbake der man sto kvisete og kvapsete, med komplekser nok til en studie. Og verre er det nok i dag. Der alt deles på sosiale medier med nok emneknagger til å få tilstrekkelig med likes. Da er jeg glad for at jeg nå er i langt framskreden alder. Og da må jeg bli voksen.

For 2017 er året der jeg skal bli voksen. Jeg skal lære meg å gi grenseløst faen i hva andre tenker. Og bry med mer om min egen lykke. Og det er bare jeg som kan lære meg å bli fornøyd med den jeg er. Selv om badebuksa sitter litt stramt, enten du legger kanten over eller under midjen.

Det å gi mer faen tror jeg også er en viktig egenskap å gi videre til de som er barn og unge i dag. Slik at det de arver fra oss er en sunn og trygg livsstil – og et sunt selvbilde – og ikke kroppsskam. For slik skaper man også trygge unge voksne. Også på sommeren.