SNART KLAR: Lydmikser Carl Svensson (t.v.) og regissør hisham Zaman jobebr med å ferdigstille indiefilmen «Brev til Kongen», som har premiere på nyåret. I filmen bindes fem menneskeskjebner sammen av et brev til kong Harald.
SNART KLAR: Lydmikser Carl Svensson (t.v.) og regissør hisham Zaman jobebr med å ferdigstille indiefilmen «Brev til Kongen», som har premiere på nyåret. I filmen bindes fem menneskeskjebner sammen av et brev til kong Harald.Vis mer

Hva vil du fortelle kongen?

Den prisbelønte filmskaperen Hisham Zaman og Dagbladet inviterer leserne til å skrive brev til kongen. De beste blir publisert i avisa.

Hisham Zaman (38) er den norsk-kurdiske filmregissøren som høstet over 40 nasjonale og internasjonale priser for sin første kortfilm, «Bawke».

I fjor ble hans langfilm «Før snøen faller» kåret til årets beste nordiske på filmfestivalen i Gøteborg,   17. januar er det kinopremiere på Zamans neste film, «Brev til kongen».

Den følger fem personer som med forskjellig mål og motivasjon ankommer Oslo med en buss.   Det eneste de fem har felles, er at alle har forlatt sine hjemland, og alt de eier, for å komme dit. 

- Brevet 83 år gamle  Mirza har skrevet til kongen i Norge går som en rød tråd gjennom filmen og sier noe om fortida til de fem personene og hvordan de har havnet i den situasjonen de er i, forklarer regissøren i en pause i arbeidet med å mikse filmlyden i et studio på Jar.  

Nå inviterer Zaman Dagblad-leserne til å forfatte sine brev til Kongen (se sidespalte). Hva ville du fortalt Kong Harald om ditt liv?
De beste brevskriverne vil bli invitert til kinopremieren, der også Kongen er invitert.  

«Brev til kongen» er skrevet i samarbeid med den tysk-kurdisk forfatteren Mehmet Aktas i Berlin og blant skuespillerne finnes det både rene amatører og svært erfarne folk. Noen av dem omtaler Zaman som de største stjernene i det ikke ubetydelige tysk-kurdiske filmmiljøet.  

- Nazmi Kirik, som spiller «Miro» i filmen, er den kurdiske Al Pacino, sier Zaman.  

Hva vil du fortelle kongen?

Den ble skrevet og filmet på 35 dager, uten offentlig støtte og på et minimalt budsjett, mens Zaman utålmodig gikk og ventet på at finansieringen av «Før snøen faller» skulle falle på plass.  

—Istedet for å bli frustrert bestemte jeg meg for å bruke frustrasjonen til noe kreativt. Jeg tror filmen kunne fått støtte dersom jeg hadde søkt, men ventetiden ville ikke kledd den. Det gjaldt å ta vare på energien og entusiasmen i prosjektet, for uten den ville ikke filmen blitt den samme, sier han.  

—Rollefigurene i filmen spenner aldersmessig fra 13 til 83 år, og deres historier handler om alt fra lengsel hjem, ensomhet og kjærlighet til hevn. Filmen tar deg også med til et Oslo du ikke har sett før, lover Zaman.  

For ham selv var motivasjonen å vise hvor fjern oppfatningen av asylsøkere som ensartet gruppe er - og å lage en teknisk høy kvalitets  helstøpt film på et lite budsjett.

  —Når man lager indiefilm har man økonomiske og kunstneriske begrensninger som kan påvirke resultatet. Vi hadde svært lite penger og ikke noe støtteapparat å lene oss til. For meg var poenget å gjøre filmen på samme måte som jeg hadde gjort hvis den hadde fått offentlig støtte.

Historien og menneskene fortjente den samme oppmerksomheten og behandlingen. Det var krevende, men givende fordi jeg jobba med en engasjert stab av delvis uerfarne medarbeidere som på denne måten fikk en fot innenfor i bransjen, sier han.  

—Flere av dem har fått jobber i ettertid. For eksempel broren min, som var assistent på «Brev til kongen». Nå tjener han mer enn meg, ler Hisham Zaman.