Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Hva vil folk si» er Norges Oscar-kandidat

Kan ende opp som Oscar-nominert i kategorien Beste fremmedspråklige film.

FILMSUKSESS: Regissør Iram Haqs «Hva vil folk si» kan ende opp med en Oscar-statuett neste år. Foto: Mer Film
FILMSUKSESS: Regissør Iram Haqs «Hva vil folk si» kan ende opp med en Oscar-statuett neste år. Foto: Mer Film Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av tre sterke bidrag til norsk film det siste året står nå én igjen som potensiell Oscar-kandidat. I dag er det klart hvilken norsk spillefilm som neste år kan ende med å kjempe om en Oscar-statuett i priskategorien Beste fremmedspråklige film.

Det er Iram Haqs kritikerroste «Hva vil folk si» som er Norges Oscar-kandidat, forteller Sindre Guldvog, administrerende direktør i NFI og leder av Oscar-komiteen, tirsdag ettermiddag.

UTVALGT: Regissør Iram Haq sammen med produsent Maria Ekerhovd. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
UTVALGT: Regissør Iram Haq sammen med produsent Maria Ekerhovd. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer

I august vant filmen fire Amanda-priser: Beste manus, beste regi, beste mannlige skuespiller og beste norske kinofilm. Filmen er sett av langt over 100 000 nordmenn på kino, og har også gått sin seiersgang verden rundt. Blant annet hadde den verdenspremiere på den prestisjetunge Filmfestivalen i Toronto.

- Dette er overveldende og veldig stort for meg, sier en strålende fornøyd Haq til Dagbladet.

Men det er fortsatt mye hardt arbeid som gjenstår før regissøren og produksjonsselskapet Mer Film eventuelt kan snuse på en endelig nominasjon.

- Vi reiser snart over til USA for å starte arbeidet med å promotere filmen og sette i gang med Oscar-kampanjen. Filmen er allerede på kino i USA, men vi skal holde visninger og skape blest. Det gjenstår mye arbeid, sier Haq.

- Stor slagkraft

Den norske Oscar-komiteen begrunner kandidaturet slik:

«Regissørens tidsmessige relevante beskrivelse av frihetsberøvelse gjennom sosial kontroll gjør at filmen angår mange overalt hvor folkeforflytninger skaper konflikter på tvers av religiøse, sosiale og genererasjonsbetingede forventninger. Filmens berørende og tydelige personlige drama, hvor kvinneperspektivet vektlegges med sårhet og harme, gir stor slagkraft med universell relevans.»

«Hva vil folk si» handler om norsk pakistanske Nisha som er 16 år og lever et dobbeltliv. Hun balanserer mellom et norsk ungdomsliv med venner og gutter ute og et mer tradisjonelt pakistansk familieliv hjemme. Når faren oppdager henne med en norsk kjæreste, blir Nisha kidnappet og sendt til Pakistan av foreldrene. Her, alene i et land hun aldri har vært før, oppdager Nisha foreldrenes kultur på en ny måte, skriver NFI om handlingen.

Sterke konkurrenter

Av totalt 32 norske kandidater var også «Utøya 22. juli» av Erik Poppe og skuespiller Tuva Novotnys regidebut, «Blindsone», kortlistet som norske Oscar-kandidater.

OM SOSIAL KONTROLL: Filmen handler om en ung norsk-pakistansk jente som blir tvangssendt til Pakistan av foreldrene sine. Video: Mer Film. Vis mer Vis mer Vis mer

Høsten 2017 var det regissør Joacim Triers «Thelma» som ble sendt av gårde som Norges Oscar-håp, men filmen nådde ikke helt fram til forrige Oscar-utdeling i mars.

Imidlertid kunne Sverige endt opp med en Oscar-vinnende film. Regissør Ruben Östlund, som stakk av med Gullpalmen i Cannes for samme film i fjor, var nominert i kategorien beste fremmedspråklige film for dramakomedien «The Square». Prisen gikk til slutt til «A Fantastic Woman» fra Chile.

Tidligere norske spillefilmer som er Oscar-nominert, er: Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957).

Thor Heyerdahls Kon-Tiki-dokumentar (1950), er den eneste norske filmen som er belønnet med Oscar. Den vant i kategorien Beste dokumentar.

Deles ut neste år

Den norske Oscar-komiteen består i år av åtte kvinner og menn fra filmbransjen:

  • Leder Sindre Guldvog, Norsk filminstitutt
  • Mode Steinkjer, Norsk filmkritikerlag
  • Even Stormyhr, Norsk filmforbund
  • Håkon Karoliussen, Norsk skuespillerforbund
  • Johan Kaos, Norske filmregissører
  • Kamilla Krogsveen, Norsk dramatikerforbund
  • Kristine Knudsen, Virke Produsentforening
  • Stine Oppegaard, Norsk filminstitutt

Oscar-nominasjonene offentliggjøres tirsdag 22. januar 2019. Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 24. februar neste år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!