PILOTPROSJEKT: Rødt vil satse på offshore vindkraft. Disse turbinene står i irskesjøen nær Prestatyn i Nord-Wales.  Foto: Phil Noble / Reuters / NTB Scanpix
PILOTPROSJEKT: Rødt vil satse på offshore vindkraft. Disse turbinene står i irskesjøen nær Prestatyn i Nord-Wales. Foto: Phil Noble / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Hva vil H/Frp-regjeringen huskes for?

Det stemmer ikke at skattelette vil gi mer investering og flere nye jobber.

Meninger

Vil Erna Solberg stå igjen som statsministeren som slapp massearbeidsløsheten inn i Norge? Vi har lenge klart å holde massearbeidsledigheten i resten av Europa unna. Så kom Solbergs regjering til makta, og måtte takle fallende oljepriser og økende arbeidsledighet. Nå er massearbeidsløsheten på vei hit også. I Dagbladet 8. februar skryter arbeidsminister Anniken Hauglie av alt regjeringen gjør for å hindre arbeidsledighet. Problemet er at det ikke fungerer.

For det første gjør de for lite. De mørkeblå skryter av en tiltakspakke på fire mrd. kr. Men krisepakka til de rødgrønne i 2009 var på over 20 mrd. kr. Og da var ledigheten lavere.

For det andre: Mye av det de gjør, skaper ikke flere jobber. Det stemmer ikke at skattelette vil gi mer investering og flere nye jobber. Og om pengene først investeres, er det ingen automatikk at det gir mange nye jobber. Investorer som får skattelette investerer dem mye heller i boligmarkedet enn i industriarbeidsplasser. Det gir få nye jobber.

Heldigvis finnes det alternativer. Rødt har tre forslag :

1. Gi penger til et pilotprosjekt for offshore vindkraft. Tre av fire ansatte i petroleumssektoren mener de har kompetanse som er relevant for andre næringer. Offshore vindkraft scorer høyest.

2. Oppgradere vannkraftverk. Flertallet av anleggene har utstyr som er over 40 år gammelt. Sett i gang med å skifte det ut, så får de ledige arbeid.

3. Gi kommunene penger til energisparing. De rødgrønnes krisepakke under finanskrisa ga kommunene fire milliarder kroner til energisparing. Samme tiltak kan brukes for å holde hjulene i gang nå.

Penger kan regjeringen hente fra skattefordelene oljenæringen i mange år har nytt godt av.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.