DEBATT

Hva vil H/Frp-regjeringen huskes for?

Det stemmer ikke at skattelette vil gi mer investering og flere nye jobber.

PILOTPROSJEKT: Rødt vil satse på offshore vindkraft. Disse turbinene står i irskesjøen nær Prestatyn i Nord-Wales.  Foto: Phil Noble / Reuters / NTB Scanpix
PILOTPROSJEKT: Rødt vil satse på offshore vindkraft. Disse turbinene står i irskesjøen nær Prestatyn i Nord-Wales. Foto: Phil Noble / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vil Erna Solberg stå igjen som statsministeren som slapp massearbeidsløsheten inn i Norge? Vi har lenge klart å holde massearbeidsledigheten i resten av Europa unna. Så kom Solbergs regjering til makta, og måtte takle fallende oljepriser og økende arbeidsledighet. Nå er massearbeidsløsheten på vei hit også. I Dagbladet 8. februar skryter arbeidsminister Anniken Hauglie av alt regjeringen gjør for å hindre arbeidsledighet. Problemet er at det ikke fungerer.

For det første gjør de for lite. De mørkeblå skryter av en tiltakspakke på fire mrd. kr. Men krisepakka til de rødgrønne i 2009 var på over 20 mrd. kr. Og da var ledigheten lavere.

For det andre: Mye av det de gjør, skaper ikke flere jobber. Det stemmer ikke at skattelette vil gi mer investering og flere nye jobber. Og om pengene først investeres, er det ingen automatikk at det gir mange nye jobber. Investorer som får skattelette investerer dem mye heller i boligmarkedet enn i industriarbeidsplasser. Det gir få nye jobber.

Heldigvis finnes det alternativer. Rødt har tre forslag :

1. Gi penger til et pilotprosjekt for offshore vindkraft. Tre av fire ansatte i petroleumssektoren mener de har kompetanse som er relevant for andre næringer. Offshore vindkraft scorer høyest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer