Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hva vil man skjule?

Lettvint forhold til fakta.

ANSVARLIG: Aud Kvalbein (KrF) er eldrebyråd i Oslo.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
ANSVARLIG: Aud Kvalbein (KrF) er eldrebyråd i Oslo. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Meninger

KrF-byråd Aud Kvalbein burde ha mer å fare med enn at hun trenger å ha lettvint forhold til fakta, med sitt tilsvar til meg i Dagbladet 23. januar. I katekismen heter det vel endog at man skal tale vel om sin neste, og ta alt i beste mening.

Byråden vet selvsagt at det aldri har vært foreslått at det skal være tilgjengelig et offentlig register som dag for dag, skal vise bemanningen pr. vakt og avdeling på Oslos sykehjem. Oppkonstruere og karikere et forslag til det ugjenkjennelige gjør man når man har svake argumenter. Som byråden vet planlegges sykehjemsdrift slik at det ut fra normale omstendigheter er samme bemanning mandag, som tirsdag, som onsdag, hele året igjennom. Men en ting skal hun ha: Byråden vet at den faktiske kvaliteten sjelden samsvarer med planene da sykehjemmene ikke har tilstrekkelige budsjettmidler til å sette inn vikarer ved sykefravær.

Mitt og SVs forslag har vært at det skal være offentlighet rundt turnus- og bemanningsplaner. For de eldre og deres pårørende er det viktig å kunne bedømme om sykehjemmet, og den sykehjemsavdeling den eldre kanskje skal på, planlegger for en forsvarlig totalbemanning og rår over nødvendig fagkompetanse. I forbrukerpolitikken vektlegges det at forutsetningen for at vi som forbrukere skal handle klokt er produktkunnskap. Slik er det selvsagt også når byens eldre skal velge sykehjem. Byråden derimot mener dette er forretningshemmeligheter.

Byråd Kvalbein, og bystyrets borgerlige flertall, vil nekte de eldre denne kunnskap. Og: hun vil nekte folkevalgte og offentligheten tilgang til grunnleggende faktainformasjon om Oslos eldreomsorg. Er det noe som ikke tåler offentlighetens kritiske søkelys?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media