Hva vil søndagshandel koste?

Det er liten grunn til å tro at vi vil handle mer om vi får anledning til å bruke søndagen som handledag.

Dyrere med søndagsåpent: Er vi villige til å betale mer for varene vi kjøper for å få anledning til å handle på søndag? spør Finn Tellsgård. Foto: Privat.
Dyrere med søndagsåpent: Er vi villige til å betale mer for varene vi kjøper for å få anledning til å handle på søndag? spør Finn Tellsgård. Foto: Privat.Vis mer
Meninger

Det er skrevet mye om regjeringens forslag om å innføre søndagsåpne butikker. Og de fleste synspunkter på begge sider har saklige argumenter til støtte for egen konklusjon. Hva som er KrFs synspunkt i denne saken, er det vel liten tvil om: Vi ønsker å bevare søndagen som den «annerledesdagen» den er i dag.

I debattene som har funnet sted i aviser, på TV, Twitter og Facebook er det ett synspunkt som jeg synes har fått altfor liten plass. Det er hva søndagsåpne butikker vil bety for prisen på de varene vi kjøper.

Det er liten grunn til å tro at vi vil handle mer om vi får anledning til å bruke søndagen som handledag. Vi trenger ikke mer mat eller klær om butikkene er åpne sju dager i uken. Jeg tror heller ikke at vi vil kjøpe flere biler eller bøker om vi kan velge å handle på søndag. Noen vil da bare velge å legge handelen til søndag og ikke til f.eks. onsdag. Den totale omsetningen i de fleste butikker vil ikke øke, men kostnadene vil øke. Det er dyrt å ha ansatte på jobb i helgene, og butikkene vil derfor måtte øke prisene hvis ikke fortjenesten skal bli redusert. Er vi villige til å betale mer for varene vi kjøper for å få anledning til å handle på søndag?

Jeg vet lite om hvor mange prosent butikkene må øke prisene for å ikke tape på søndagshandelen. De fleste butikkeiere har ikke villet anslå et eventuelt prispåslag i prosent, men ingen av dem har vært i tvil om at prisene må opp hvis avansen ikke skal gå ned.

Men uansett om prisene vil øke noe, så er det helt andre grunner KrF legger vekt på når dette spørsmålet debatteres. KrF sier ja til fortsatt søndagsfri for så mange som mulig, og derfor ønsker vi ikke å åpne butikkene på søndager. KrF mener samfunnet og familien har godt av at én dag i uka er litt annerledes enn de andre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.