Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva vil Statoil og regjeringen gjøre?

ASERBAJDSJAN: I fjor laget jeg TV-dokumentaren «I skyggen av Statoil». Den fortalte historien om Statoils virksomhet i diktaturregimet Aserbajdsjan. Statoil har investert 20 milliarder kroner i Aserbajdsjan og er landets største utenlandske investor etter britiske BP. Dette er et land som har forfalsket fem valg på rad, et land som fengsler politisk opposisjon, et regime som torturerer og myrder. StatoilHydro pumper opp olje og er helt tause.

Aserbajdsjan er samtidig et regime som forfølger og undertrykker journalister og media. I dokumentaren fortalte jeg historien om den myrdede avisredaktøren Elmar Huseinov, som ledet den kritiske ukeavisen Monitor. Han ble i 2005 skutt og myrdet i sin egen trappeoppgang . Mordet er ikke oppklart. Enken etter den regimekritiske journalisten bor i en flyktningleilighet på Gjøvik med deres lille sønn.

Til dokumentaren intervjuet vi Elmars nære venn og etterfølger, redaktør Eynulla Fatullayev. Han forteller historien om korrupsjonen, om undertrykkelsen og om regimets brutalitet.

Få uker etter at intervjuet ble gjort, ble Fatullayev arrestert og fengslet. I april 2007 fikk han først to og et halvt års fengsel for injurier. Samme høst ble straffen forlenget til åtte og et halvt år år. I den siste rettssaken ble han dømt for å oppfordre til terrorisme og for «tilskyndelse til hat mellom folkegrupper».

Observatører som fulgte rettssakene, karakteriserer disse som farseaktige. Under rettssaken ble det også avslørt at Aserbajdsjans «hemmelige tjenester» hadde avlyttet redaktørens kontorer gjennom måneder, også på det tidspunktet da jeg intervjuet ham.

Eynulla Fatullayev sitter i «fengsel nummer tolv». Han startet en sultestreik den 26. mars. Det finnes en rekke andre fengslede journalister i Aserbajdsjan som også sultestreiker nå.

Da jeg debatterte StatoilHydros virksomhet i Aserbajdsjan med statsråd Erik Solheim på TV2 i oktober 2007, lovet han å ta opp dommen mot redaktør Fatullay med myndighetene i Aserbajdsjan. Han fikk muligheten da Aserbajdsjans utenriksminister Elmar Mammadyarov kom på besøk til Norge bare to måneder senere.

De enkle spørsmålene blir dermed:

Ble dommen mot redaktør Eynulla Fatullayev tatt opp under dette besøket?

På hvilken måte blir saken fulgt opp av vår ambassade i Baku?

Hva mener norske myndigheter om mediasituasjonen i Aserbajdsjan, og har den tenkt å gjøre noe med den deprimerende utviklingen vi har sett de siste ukene?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media