Hva ville dyrene hatt som jobb, om de var mennesker?

Fantastiske fakta om tannlegefugler og elefantbrannmenn.

TANNLEGEFUGLER: Fuglene som sitter i flodhestens gap og renser det for matrester, kunne vært tannleger, ser Haakon Lie for seg i bildeboka «Hva ville dyrene hatt som jobb?». Illustrasjon fra boka
TANNLEGEFUGLER: Fuglene som sitter i flodhestens gap og renser det for matrester, kunne vært tannleger, ser Haakon Lie for seg i bildeboka «Hva ville dyrene hatt som jobb?». Illustrasjon fra bokaVis mer

ANMELDELSE: Har du noen gang tenkt på hva dyrene kunne hatt som jobb, om de var mennesker? Og hvilke fantastiske egenskapene de egentlig har? Debutant Haakon Lie har tenkt tanken, og viser det i en leken, fargesterk, humoristisk og informativ debut.

Visste du for eksempel maur holder slaver? Eller at Herkulesbillen kan løfte 850 ganger sin egen vekt, pytonslangen svelge leoparder og krokodiller, og geparden løpe over 100 kilometer i timen?

Fantastiske fakta
Mest sannsynlig har de fleste hørt noen av disse fantastiske faktaene før, men Haakon Lie har funnet en morsom måte å formidle dem på.

Han sammenlikner med menneskets egenskaper: Om Herkulesbillen var menneske, ville han kunne løfte to store lastebiler. Det betyr at han ville vært verdens sterkeste. Elefanten ville gjort seg som brannmann, med sin fantastiske snabel. Fuglene som sitter i flodhestens gap og renser det for matrester, kunne vært tannleger. Mens bevere, med sine fantastiske byggverk, kunne vært ingeniører, muldvarpen for eksempel arkeolog. Og svalen, som kan forutsi været, kunne vært værmelder.

Hva ville dyrene hatt som jobb, om de var mennesker?

Tekstene er like enkle som de er informative, og illustrasjonene nokså voldsomme og fargesterke, der mye skjer på hver side. Humoristiske detaljrike tegninger, der visse egenskaper er blåst opp, som i tegneserier.

Mange av dem er kjempetøffe, som der en langhalset gribb sitter med kniv og gaffel ved en rødrutete dukk og gomler i seg kadavre, og den hårete kjempemaurslukeren kommer med sitt kjekke belte fullt av giftbokser. Han er selvsagt skadedyrkontrollør.

Sjenerøs
Den sjenerøse billedboka har også «let-og-finn»-oppgaver på hver side. Der skal barna finne bokas forteller og veiviser, brevduen, og dennes venn frosken. Han er selvsagt dykker — eller froskemann, som vi også sier.

For egentlig er det vel vi som hermer etter dyrene?