Hva ville Machiavelli tenkt om Jens, Erna, Siv og resten av det spraglete partilederpanelet?

500 år gamle «Fyrsten» er Niccoló Machiavellis valgomat.

RENESSANSENS VALGOMAT: Hva har Niccoló Machiavellis politiske veiledningsverk «Fyrsten» å lære dagens politikere, 500 år etter at den ble skrevet? Foto: Oistein Norum Monsen.
RENESSANSENS VALGOMAT: Hva har Niccoló Machiavellis politiske veiledningsverk «Fyrsten» å lære dagens politikere, 500 år etter at den ble skrevet? Foto: Oistein Norum Monsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IDEER: Hva ville verdenshistoriens mest kjente politiske rådgiver, italieneren Niccoló Machiavelli, tenkt om norske valgomater? Det er selvsagt ikke helt enkelt å si. Men antakelig ville han vært et ganske gedigent fan, og sett valgomaten som et listig, og ikke rent lite freidig grep fra norske politiske redaktører for å erobre enda mer av samfunnets såkalte definisjonsmakt.

Tenk på det: Her har vi altså en håndfull kreative redaktører, i VG, i NRK og i denne avisa, som først — og uten noen som helst klar metode — har valgt ut en tilfeldig rekke av politiske enkeltspørsmål de selv synes er viktige, for så å lokke til seg sytti prosent av norske førstegangsvelgere som lærer hvilket parti de bør stemme, og deretter kan droppe resten av valgkampen.

Derfor kan vi sannsynligvis slå det soleklart fast: Machiavelli ville ansett valgomaten som et ypperlig, og høyst upåklagelig udemokratisk, maktgrep. Kanskje ville han til og med hedret redaktørene med noen av sine mest ærefulle komplimenter; for eksempel «de som både greier å være politikkens rev og løve».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer