Hva ville Max Manus gjort?

GAZA: Vi burde ikke være overrasket over at fedre og brødre som har sett sine bli drept melder seg inn i Hamas for å ta hevn, skriver Iffit Qureshi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2001 beskrev den respekterte New York Times-journalisten Chris Hedges hvordan israelske soldater lokket palestinske barn: «Kom igjen bikkjer (...) hvor er alle bikkjene til Khan Younis? Kom! Kom!» ropte soldatene over en høyttaler. Små barn, ikke eldre enn 11 år, dukket opp for å se på hva som foregikk. Soldatene fortsatte å provosere: «Sønn av en tøs! Sønn av en hore! Din mors fitte!». I sinne kastet barna stein mot militære kjøretøy. Plutselig begynte soldatene å fyre løs på dem med M16-rifler utstyrt med lyddempere. Flere av barna ble hardt skadet og én ble drept. Hedges konkluderte slik: «Jeg har aldri før sett soldater lokke barn som mus inn i en felle og drepe dem for sportens skyld» (Harper Magazine, Gaza Diary, 2001).

Dette var i 2001. Det er bare én episode blant mange som illustrerer hvordan Israel har drevet terrorisering og undertrykkelse av den palestinske befolkningen over lang tid. Den pågående krigen i Gaza er ikke den første gang i Israels korte historie at landet har massakrert sivile. Israel har i dag fått over 425 FN-resolusjoner mot seg. Landet er kritisert for menneskerettighetsbrudd som omfatter blant annet drap, rasisme, okkupasjon, massakre, ødeleggelse av hjem, stjeling av vannressurser, etablering av jødiske bosetninger i palestinske områder, ulovlig fengsling osv. (Palestine Inside Out, Saree Makdisi).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer