Hva ville Max Manus gjort?

GAZA: Vi burde ikke være overrasket over at fedre og brødre som har sett sine bli drept melder seg inn i Hamas for å ta hevn, skriver Iffit Qureshi.

I 2001 beskrev den respekterte New York Times-journalisten Chris Hedges hvordan israelske soldater lokket palestinske barn: «Kom igjen bikkjer (...) hvor er alle bikkjene til Khan Younis? Kom! Kom!» ropte soldatene over en høyttaler. Små barn, ikke eldre enn 11 år, dukket opp for å se på hva som foregikk. Soldatene fortsatte å provosere: «Sønn av en tøs! Sønn av en hore! Din mors fitte!». I sinne kastet barna stein mot militære kjøretøy. Plutselig begynte soldatene å fyre løs på dem med M16-rifler utstyrt med lyddempere. Flere av barna ble hardt skadet og én ble drept. Hedges konkluderte slik: «Jeg har aldri før sett soldater lokke barn som mus inn i en felle og drepe dem for sportens skyld» (Harper Magazine, Gaza Diary, 2001).

Dette var i 2001. Det er bare én episode blant mange som illustrerer hvordan Israel har drevet terrorisering og undertrykkelse av den palestinske befolkningen over lang tid. Den pågående krigen i Gaza er ikke den første gang i Israels korte historie at landet har massakrert sivile. Israel har i dag fått over 425 FN-resolusjoner mot seg. Landet er kritisert for menneskerettighetsbrudd som omfatter blant annet drap, rasisme, okkupasjon, massakre, ødeleggelse av hjem, stjeling av vannressurser, etablering av jødiske bosetninger i palestinske områder, ulovlig fengsling osv. (Palestine Inside Out, Saree Makdisi).

Det er ingen resolusjoner mot palestinerne, et folk som i over 60 år har kjempet for sin rett til å eksistere - ikke i flyktningleirer i Syria, Egypt og Libanon, men i sitt eget land. Alle husker det massive presset mot Iran for landets atomvåpenprogram eller Irak for deres usynlige masseødeleggelsesvåpen. Hvorfor er det ikke sanksjoner mot Israel? Hvorfor fortsetter Israel å få 6,3 millioner dollar pr. dag i støtte fra USA (Ted Honderich, 2006), når verden vet at mange av disse midlene tas i bruk mot uskyldige?

Dette er ikke en oppfordring til antisemittisme, men et krav til verdenssamfunnet om å stanse massakren av uskyldige.

Norge er heller ikke uskyldig. Vårt land har fortsatt å selge våpen til Israel, vel vitende om at disse kan brukes mot sivile. Vi burde ikke bli overrasket over at et folk som kjemper for å overleve blir tvunget til å ta saken i egne hender når verden gir blaffen. Vi burde ikke være overrasket over at fedre og brødre som har sett sine søsken eller familier bli drept melder seg inn i Hamas for å ta hevn. Det er ikke mulig for et folk som har lidd i over 60 år å vise medfølelse når drapene fortsetter. Vi kan gjerne diskutere skyld, men det er Israel som nekter å løfte blokadene, flytte tilbake til 1967-grensene og respektere palestinernes rett til å eksistere.

Siden 2001 har Hamas skutt raketter inn i Israel. Disse har tatt livet av 20 israelere (New York Times, The Gaza Boomerang, 7/1-2009). Hvert menneske som mister livet representerer en tragedie. Israels aggresjon er likevel overdrevet, målt opp mot de «popcorn»-liknende qassam-rakettene som Hamas fyrer inn i Israel. Israel bruker våpen i Gaza som er forbudt i tettbefolkete områder, ifølge Genève-avtalen. 113-kilosbombene som regner over Gaza nå gjør like mye skade som en ett tonns bombe. Det betyr at et kampfly kan frakte flere bomber per tur (Jerusalem Post, 29/12-2008).

En ANC-veteran på besøk på Vestbredden i forfjor sa at forholdene palestinere levde under var verre enn under apartheid (Independent 11/7/2007). Jeg lurer på hva han ville ha konkludert med hvis han hadde besøkt Gaza, som har vært hermetisk lukket i snart to år.

Mens jeg skriver dette, øker dødstallet i Gaza for hvert minutt som går. Hittil har 707 palestinere blitt drept og minst 3100 skadd så langt i Israels krig. Minst 219 av de drepte skal være barn, 89 av dem kvinner.

 DAGLIG:  Raketter og bomber fra begge sider har kommet uavbrutt. Foto: YANNIS BEHRAKIS, SCANPIX/REUTERS.
DAGLIG: Raketter og bomber fra begge sider har kommet uavbrutt. Foto: YANNIS BEHRAKIS, SCANPIX/REUTERS. Vis mer

Mens palestinere som har mistet alt melder seg inn i Hamas for å ta hevn lurer jeg på hva Max Manus vil ha gjort hvis han hadde levd i dag. Kan det være at han vil ha kastet seg inn i kampen med Hamas?

Hva ville Max Manus gjort?