Hva ville Max Manus gjort?

GAZA: Vi burde ikke være overrasket over at fedre og brødre som har sett sine bli drept melder seg inn i Hamas for å ta hevn, skriver Iffit Qureshi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2001 beskrev den respekterte New York Times-journalisten Chris Hedges hvordan israelske soldater lokket palestinske barn: «Kom igjen bikkjer (...) hvor er alle bikkjene til Khan Younis? Kom! Kom!» ropte soldatene over en høyttaler. Små barn, ikke eldre enn 11 år, dukket opp for å se på hva som foregikk. Soldatene fortsatte å provosere: «Sønn av en tøs! Sønn av en hore! Din mors fitte!». I sinne kastet barna stein mot militære kjøretøy. Plutselig begynte soldatene å fyre løs på dem med M16-rifler utstyrt med lyddempere. Flere av barna ble hardt skadet og én ble drept. Hedges konkluderte slik: «Jeg har aldri før sett soldater lokke barn som mus inn i en felle og drepe dem for sportens skyld» (Harper Magazine, Gaza Diary, 2001).

Dette var i 2001. Det er bare én episode blant mange som illustrerer hvordan Israel har drevet terrorisering og undertrykkelse av den palestinske befolkningen over lang tid. Den pågående krigen i Gaza er ikke den første gang i Israels korte historie at landet har massakrert sivile. Israel har i dag fått over 425 FN-resolusjoner mot seg. Landet er kritisert for menneskerettighetsbrudd som omfatter blant annet drap, rasisme, okkupasjon, massakre, ødeleggelse av hjem, stjeling av vannressurser, etablering av jødiske bosetninger i palestinske områder, ulovlig fengsling osv. (Palestine Inside Out, Saree Makdisi).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.