Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

#hvaerdet de holder på med?

Mann (54) oppdager ny norsk humor på «Humornieu».

HUMORNIEU: Morten Ramm står bak webvideo-portalen «Humornieu». Foto: «Humornieu»
HUMORNIEU: Morten Ramm står bak webvideo-portalen «Humornieu». Foto: «Humornieu» Vis mer

Mens profilene i den etablerte norske humoreliten er sysselsatt med å gjeste hverandres halvmorsomme gameshows og talkshows, eller å melke standupmarkedet land og strand rundt, har det sneket seg inn en følelse av at norsk humor er i alvorlig behov av fornyelse.

I den grad det skapes noe nytt skjer det vel mest på nettet, gjerne etter modell av amerikanske forbilder. Vi har fått et par norske varianter av den toneangivende satire/fake news-konseptet til amerikanske «The Onion», som «5080» og «Opplysningskontoret», og noen rendyrkede humorpodcaster, som NSFW-festen «Tusvik & Tønne».

Og så er det «Humornieu», med Morten Ramm i spissen. 

«Humornieu» ble lansert av Ramm og Bjørn Asgeirsson like før jul i fjor, som et lavtersketilbud til humorentusiaster og en relativ åpen webplattform for humorister som vil prøve seg. Forbildet er åpenbart Will Ferrells og Adam McKays humorportal «Funny or Die».  Innholdet er hovedsaklig korte webvideoer, samt noe artikkelstoff. Det detter stadig inn nye, korte humorklipp, i en blanding av mer eller mindre gjennomarbeidede seriekonsepter og enkeltstående stunt. Klippene kjører i YouTubes videospiller, og kan også sees på en egen kanal hos YouTube.

Ramm tør være kjent for de fleste. Makker Bjørn Asgeirsson har markert seg i diverse sosiale medier med sitt #hvaerdet-konsept, og #hvaerdet-videoene hans er kanskje er det morsommeste på «Humornieu». Asgeirssons figur er en douchebag som ikke skjønner hvorfor han stadig bli filmet når han gjør drøye ting som, for ham, er helt hverdagslige: «Hva er det?»

Vrient å forklare, bør sees.

Asgeirsson har visstnok allerede fått programledertilbud fra en større tv-kanal. Ved siden av Ramm er ellers Hasse Hope det mest kjente på «Humornieu». I den grad ambisjonen har vært å samle et bredt beite av komiske talenter, nye og gamle, etablerte og mer ukjente, slik man gjør hos «Funny or Die», der folk som Zach Galifianakis, James Franco, Judd Apatow, Steve Carell og Jim Carrey balanserer ut det mer ukjente og eksperimenterende, er det et stykke igjen å gå. Norge er ikke USA, men Ramm må da ha noen venner i det mer etablerte humor-Norge han kan invitere til å bidra, litt utenfor komfortsonen? Tenk å lure litt galskap ut av det svære, stadig mer alvorlige hodet til Harald Eia igjen, for eksempel.

Men det kan selvsagt hende humoreliten ikke vil. Eller det kan hende Ramm og Asgeirsson ikke vil - at strategien rett og slett er å kjøre smalt og å etablere noe nytt.

For smalt er det. Ved siden av Ramm og Asgeirsson utgjøres den harde kjernen av navn som Vegar Tryggesseid, Erlend Mørch, Ninni Nyhus og Martin Marki. Det lukter litt av noe jeg innbiller meg er en slags Westerdahls-smart(ass)ness. Og de som trodde ironien var et avsluttet kapittel i norsk humor, har ikke vært innom «Humornieu». Her er det aller meste i anførselstegn, men samtidig gjort med en litt sår, melankolsk tone jeg virkelig liker. Man har dessuten rukket å bli alvorlig livstrøtt, tonen er ofte litt sånn: «Åååh, det er så slitsomt å lage humor, men ok, da».

Ramm kjører litt bredere. Ta for eksempel «The Talk American Show», der konseptet er at han intervjuer norske kjendiser på kleint liksom-bra amerikansk. Gjest i første episode er Bård Ylvisåker. Det virker delvis improvsert, og er småmorsomt puteflaut. En sammenlikning med Zach Galifianakis' intervjukonsept «Between Two Ferns» ville selvsagt være blodig urettferdig.

Kvaliteten på «Humornieu» er mildt sagt ujevn. Mann (54) ler kanskje av 20-30 prosent, mener mye var morsommere før, føler seg gammel, frykter å ha misforstått alt, liker at noen prøver.

P.S. Hvorfor nieu? I følge Ramm, som er @rammnieu på flere sosiale medier, er det bare noe frankofilt tull han og broren har holdt på med en stund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling