Human Planet

Hvalfangerscenen var ikke det den så ut til å være. Nå trekker BBC hele serien

Etter å ha oppdaget enda en falsk scene i dokumentarserien «Human Planet» har BBC valgt å trekke alle de åtte episodene i serien.

TREKKES: BBC trekker hele den åtte episoder lange dokumentarserien «Human Planet» fra distribusjon til andre TV-kanaler, etter at en ny falsk scene er oppdaget. FOTO: Skjermdump BBC
TREKKES: BBC trekker hele den åtte episoder lange dokumentarserien «Human Planet» fra distribusjon til andre TV-kanaler, etter at en ny falsk scene er oppdaget. FOTO: Skjermdump BBC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): BBC trekker hele den åtte episoder lange dokumentarserien «Human Planet», etter å ha oppdaget at en scene i første episode er fabrikkert. Scenen viser en indonesisk jeger som angivelig stikker en harpun i en hval.

Men den britiske kringkasteren anser ikke denne framstillingen for å være helt riktig, skriver BBC.

«I første episode vises en lamaleransk hvaljeger ved navn Benjamin Blikololong, som angivelig stikker en harpun i en hval. Ved nærmere gjennomgang, anser ikke BBC at denne framstillingen av rollen hans er nøyaktig, selv om scenen reflekterer hvordan de jakter på hvaler», forklarer kringkasteren i en uttalelse.

Kanalen opplyser at de ble «varslet om ytterligere brudd på redaksjonell standard», og at de vil gjøre en full redaksjonell gjennomgang av serien.

Bodde ikke i trær

Nyheten om den falske hval-scenen kommer kort tid etter at BBC innrømmet at en annen scene i den samme dokumentarserien var falsk.

4. april innrømmet BBC at dokumentarfilmskaperne bak «Human planet», hadde jukset under filmingen. Den gangen gjaldt det en episode som viste en stamme som flyttet både eiendeler og kjæledyr opp i nybyggede trehus, 25 meter over bakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer