Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Human Planet

Hvalfangerscenen var ikke det den så ut til å være. Nå trekker BBC hele serien

Etter å ha oppdaget enda en falsk scene i dokumentarserien «Human Planet» har BBC valgt å trekke alle de åtte episodene i serien.

TREKKES: BBC trekker hele den åtte episoder lange dokumentarserien «Human Planet» fra distribusjon til andre TV-kanaler, etter at en ny falsk scene er oppdaget. FOTO: Skjermdump BBC
TREKKES: BBC trekker hele den åtte episoder lange dokumentarserien «Human Planet» fra distribusjon til andre TV-kanaler, etter at en ny falsk scene er oppdaget. FOTO: Skjermdump BBC Vis mer

(Dagbladet): BBC trekker hele den åtte episoder lange dokumentarserien «Human Planet», etter å ha oppdaget at en scene i første episode er fabrikkert. Scenen viser en indonesisk jeger som angivelig stikker en harpun i en hval.

Men den britiske kringkasteren anser ikke denne framstillingen for å være helt riktig, skriver BBC.

«I første episode vises en lamaleransk hvaljeger ved navn Benjamin Blikololong, som angivelig stikker en harpun i en hval. Ved nærmere gjennomgang, anser ikke BBC at denne framstillingen av rollen hans er nøyaktig, selv om scenen reflekterer hvordan de jakter på hvaler», forklarer kringkasteren i en uttalelse.

Kanalen opplyser at de ble «varslet om ytterligere brudd på redaksjonell standard», og at de vil gjøre en full redaksjonell gjennomgang av serien.

Bodde ikke i trær

Nyheten om den falske hval-scenen kommer kort tid etter at BBC innrømmet at en annen scene i den samme dokumentarserien var falsk.

4. april innrømmet BBC at dokumentarfilmskaperne bak «Human planet», hadde jukset under filmingen. Den gangen gjaldt det en episode som viste en stamme som flyttet både eiendeler og kjæledyr opp i nybyggede trehus, 25 meter over bakken.

Men det viste seg at dokumentarfilmskaperne hadde iscenesatt hele situasjonen, og Korowai-folket hadde aldri planer om å bo i trærne.

«Human Planet» ble første gang sendt i 2001, og har siden blitt distribuert til TV-kanaler i flere land. BBC opplyste til Dagbladet 5. april at det på nåværende tidspunkt ikke er noen norske tv-kanaler som har rettighetene til å vise «Human Planet».

Programmet har derimot vært tilgjengelig både i Sverige og i Danmark.

JUKSET: Her flytter Korowai-folket alle sine eiendeler og kjæledyr (!) opp i det 35 meter høye trehuset. Men BBC har bekreftet at scenene i denne episoden av «Human Planet» er iscenesatt. Korowai-folket hadde aldri planer om å bygge eller bo i trehuset. Video: BBC Vis mer

Jukset med ulv

I tillegg til disse bruddene, ble «Human Planet» også kritisert for en annen forfalsket scene, skriver iNews. I et annet program i den samme sesongen fra 2011 som omhandler livet i ørkenen, får seerne se hvordan en babykamel blir drept av ulver.

Men fordi serieskaperne ikke klarte å finne en ekte ulv, filmet de i stedet en halvtam ulv eller hund. Det var spesielt en scene der gjetere skjøt mot denne hunden som BBC kalte et «alvorlig brudd på retningslinjene».

Ifølge The Telegraph viste dokumentarserien også bilder av en tarantell, og framstilte det som om den var filmet i jungelen i Venezuela, mens den egentlig var filmet i et studio.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media