- Hvem av oss er den drepte?

Bing og Bringsværd gir desken skylda for dårlig tittel. Dagbladet.no var på gjenforeninga.

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Jon Bing og Tor Åge Bringsværd er på ingen måte småtasser hver for seg.

Bing er forfatter, dramatiker og professor i rettsinformatikk, Bringsværd er forfatter, dramatiker, cand.mag. og generalsekretær i Norsk kartozoologisk forening.

Pionerer
Sammen - under det slagkraftige navnet Bing og Bringsværd - får de gjerne æren for å ha introdusert science fiction i Norge på 1960-tallet. Skjønt, selv kalte de sjangeren fabelprosa.

De har samarbeidet om flere bøker og gitt ut antologiene «Østenfor sol, vestenfor måne» og «Stella Polaris».
 

Bing og Bringsværd debuterte sammen som dramatikere med stykket «Å miste et romskip» (1969). De skrev også manus til NRKs kultserie «Blindpassasjeren» (1978).

Gjenforening  

Bing og Bringsværd har møttes hver tirsdag de fire siste tiåra. Over Bings kjøkkenbord på Kampen i Oslo, diskuterer de arbeidet og andre tema som måtte komme opp.

I anledning Norsk litteraturfestival ble dette møtet forskjøvet med en dag og flyttet ut på en scene i Søndre Park på Lillehammer, med radioprofilen Madeleine Cederström som ordstyrer.

- Hvem av oss er den drepte?

Praten gikk løst rundt temaene fotball, teknologi, science fiction og festivaltemaet framtida.

Skriver med penn
Det kom kanskje som en overraskelse på tilhørerne at Bing og Bringsværd holder fast ved noen gamle - eller gammeldagse - vaner.

De skriver alltid utkastene for hånd.
 

- Jon bruker fyllepenn, men jeg har hatt noen uheldige opplevelser med slike i ungdommen og skriver derfor med vanlig kulepenn eller blyant, informerte Bringsværd, som la til at korrekturen foregår på moderne vis, altså på data.

- Hva gjør du når Jon beveger seg ned til nanonivå og snakker om datateknologi og sånt, ville Cederstrøm vite.

- Nei, det er ikke så farlig, jeg bruker jo Mac, parerte Bringsværd.

Bing og Bringsværd blir tre 

Når forfatterne samarbeider oppstår et helt nytt menneske, en kar ved navn Bing og Bringsværd, som skiller seg fra Jon og Tor Åge på flere måter.

Da Dagbladet.no fikk herrene i tale etter møtet, fortalte Jon Bing mer om denne tredje partneren.

- Han er en ålreit fyr, men ulik oss. Han skriver på en annen måte, har en annerledes litterær stil og velger andre ord enn oss. Han gjør ting vi aldri ville gjort hver for oss.

<B>DEN GANG DA:</B> Bing og Bringsværd skrv sammen på 60-tallet.
BLINDPASSASJEREN:</B> Bing & Bringsværd skrev manuset til det skumle science fiction-dramaet. Serien er i dag tilgjengelig på DVD.
POPULÆRE FORFATTERE:</B> Mange hatt tatt veien til Parken i Lillehammer for å få med seg gjennforeningen.