Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvem bestemmer, Jens eller LO?

LØNNSOPPGJØR: Lønnsforhandlingene i det offentlige er i sluttfasen, før det eventuelt går til mekling. En undersøkelse foretatt av nåværende Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD), viser at de statlige arbeidsgiverne ønsker større mulighet til å styre selv. De ønsker at mer av lønningene skal forhandles lokalt og et enklere regelverk. Vil FAD under forhandlingene lytte til sine egne eller heller innfri kravene fra LO som ikke ønsker endringer?75 prosent av de offentlige arbeidsgiverne ønsker at mer av lønnen skal bestemmes ved den enkelte arbeidsplass. Dette gir arbeidsgiver større mulighet til å innfri de mål som stilles til økt kvalitet og service fra samfunnet. I likhet med Akademikerne ønsker også FAD at en vesentlig større andel av lønnen bør forhandles lokalt.

DE ANDRE hovedsammenslutningene og særlig LO vil fremdeles at mye av lønnstilleggene skal være like for alle og dermed begrense arbeidsgivers anledning til å belønne dyktighet og kompetanse. Resultatet av denne LO-styrte lønnspolitikken har vært at akademikerne i det offentlige har vært lønnstapere i en årrekke. Akademikerne taper både i forhold til det private og andre grupper i det offentlige. Begynnerlønnen for en skattejurist er ca 280.000, snittlønnen for industriarbeideren er 306.000. Etter videregående skole har skattejuristen studert i 6 år uten fast inntekt og samtidig pådratt seg stor studiegjeld.

SKATTEJURISTENE skal bl.a. etterberegne og anmelde svarte inntekter og næringslivets skatteplanlegging skal vurderes opp mot skattelovgivningen. Skattejuristene har videre et særlig ansvar for at etatens avgjørelser er riktige i forhold til et komplisert regelverk. Dette krever både juridisk kompetanse og erfaring. Men hvor lenge er det realistisk at en skattejurist blir i Skatteetaten med såpass dårlig uttelling for sin kompetanse? I det private kan en arbeidsgiver når som helst gi en funksjonær høyere lønn om han ønsker det. En slik mulighet har ikke en statlig arbeidsgiver. I staten kan en akademiker kun gis ekstra lønnstillegg dersom bestemte vilkår er oppfylt. Mange av LO-medlemmene er derimot sikret jevnlige automatisk lønnsopprykk, bare fordi de har vært ansatt et gitt antall år. Det uheldige ved et slikt lønnssystem er påpekt av både lokale arbeidsgivere og FAD. Når forhandlingene er avsluttet får vi vite om regjeringen hørte på sine lokale arbeidsgivere og eget departement, eller om LO bestemte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling