Hvem blir barne- mishandlere?

Barnemishandling innebærer at barn påføres forskjellige former for fysisk skade av foreldrene, uten at skaden skyldes uhell eller ulykke. Det dreier seg for eksempel om hardhendt risting og hodeslag som i verste fall kan medføre hjerneskade, slag mot andre kroppsdeler (ofte benbrudd), og kvelningsforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Et viktig holdepunkt for å stille diagnosen barnemishandling er at det eksisterer et betydelig misforhold mellom den årsaksforklaring som foreldrene gir og de skadene som barnet faktisk har. Basert på utenlandske studier regner man med at den årlige forekomsten av mishandling er fra 150 til 200 barn under fire år. Det som overrasker mange er at barn i spedbarnsalder ikke er mindre utsatt enn de som er eldre.

I den tidlige forskningen på dette området lette man etter årsaken til problemet i foreldrenes egen barndomshistorie. Antagelsen var at det først og fremst er foreldre som selv har vært utsatt for mishandling og omsorgssvikt som mishandler sine barn. Nyere forskning viser at dette er en altfor enkel betraktningsmåte, og at foreldrenes barndomserfaringer kun er å betrakte som en disponerende faktor. Selv om også nyere studier viser at foreldre som selv har fått dårlig omsorg er overrepresentert blant mishandlere, er det på ingen måte gitt at foreldre med en vanskelig barndom gjør seg skyldig i overgrep. Barnemishandling er et problem som forekommer i mange forskjellige typer familier og i alle samfunnslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer