Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvem blir nullet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag klokka halv tolv har Anne Holts roman «Mea Culpa» - ved min skyld - siste sjanse til ikke å bli nullet. Da behandler ankenemnda boka, og dens beslutning er endelig. En nulling vil bli begrunnet, lover Kulturrådets formann, Jon Bing. Men den begrunnelsen vil vi ikke bli så mye klokere av.

Innstillingsutvalget for prosa begrunner overhodet ikke sine innstillinger, det peker bare ut hvilke bøker det ikke finner holder mål. Så leser ankenemndas fem medlemmer de bøkene der innstillingen er anket. Avvises anken, lager nemnda en individuell begrunnelse for hver bok. Begrunnelsen lages slik, og vi siterer:

«Fra følgende stikkordliste velger Ankenemnda fritt og kombinerer ulike formuleringer, evt. føyer nye til, slik at hver enkelt tittel får en individuell behandling: Sjangerspesifikke virkemidler, stilistiske virkemidler, struktur og komposisjon, tematisk oppbygging og utvikling, språkbehandling og kunnskapsgrunnlag.
Ankenemnda spesifiserer hvilke kriterier de har lagt vekt på og konkluderer så med at avslaget bygger på en helhetsvurdering.»

  • Som offentlig saksbehandling er dette til det ytterste korrekt. Som litteraturkritikk er det et byggesett etter Meccano-prinsippet. Som grunnlag for en litterær debatt er det ubrukelig. Skulle Anne Holt bli nullet i dag, vil vi fortsatt måtte være i tvil om nøyaktig hvorfor.
  • Alle hyller debatten om nullingene. Problemet er at ingen, verken de ansvarlige, forfattere eller forlag deltar. I stedet lekes hviskeleken. La oss derfor bidra med noen teorier om hva innstillingen til nulling av Anne Holt og Torgrim Eggen egentlig betyr.
  • Innstillingsutvalget mener det ikke personlig, de ville bare markere et standpunkt. De synes forlagene nå gir ut for mange elendige bøker. Ved å plukke ut to kjente navn statuerer de et eksempel uten å måtte nulle mange.
  • Innstillingsutvalget har ikke nullet forfatterne, de nuller forlagsarbeidet. Utvalget mener Cappelen og Gyldendal ikke har gjort jobben sin med manusene til Holt og Eggen.
  • Innstillingsutvalget har ikke nullet bøkene, det har forsøkt å nulle medieoppmerksomheten disse to forfatterne har fått - eller skaffet seg.
  • Den siste begrunnelsen er selvsagt dypt usaklig. Men dersom komitémedlemmene ikke gir oss mer enn de forvaltningskorrekte legobrikkene til begrunnelse, vil mistanken og hviskeleken vedvare. For debatten finnes jo, men bare på cafeer vi kjenner navnet på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!