Hvem bør gå av?

Uke 34: Sterke signal om smitteeffekter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Journalistikk er arbeidet med å dokumentere hendelser i samtiden som leder til at noen må gå av. Men, med tanke på alle temaene som pressen skriver om hver uke, er det opplagt at ikke alle kan gå av samtidig. Derfor må noen påta seg oppgaven med å påse at det blir gått av i ordnede former. Vi er disse noen. Noen (vi) kaller oss helter. Vi (noen) kaller oss noen (helter).

Den amerikanske kjendisen Robin Williams tok livet sitt denne uken. Det er ikke norsk presses skyld at omstendighetene rundt hans død er kjent. Grunnen er de uetiske utenlandske mediene som først spredde nyheten, noe som ikke ga oss noe annet valg enn å gjengi den. Vi bare måtte.

I norsk presse er vi nemlig opptatte av smitteeffekter. I Vær-Varsom-plakaten heter det at pressen skal være varsom med «omtale av selvmord og selvmordsforsøk». Videre i etikkens paragraf 4.9, står det at vi skal være forsiktige med å omtale forhold som kan «utløse flere selvmordshandlinger». Vi må være oppmerksomme på hvilke signaler vi sender ut.[bilde= 1, right]VARSOM PRESSEBare for å ha sagt det: det er vi. Ved f.eks. å skrive en kommentar om farene ved å omtale selvmord, sender vi et tydelig signal om at vi er oppmerksomme på signalene ved å omtale selvmord. Men bør vi være redde for smitteeffekten av andre nyheter enn selvmord? Ja, så absolutt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn