Hvem bør ta over etter Skavlan?

Se lista over kandidater, si din mening!

• Les også: Anne bør bli ny fredagsdronning

(Dagbladet.no): Anne-Kat har signert ny treårskontrakt med NRK. Per Sundnes tar pause før Grand Prix og Anne Lindmo har gjort sukses med «Store Studio».

Hvem skal nå trekke en million seere til NRK hver fredag?

- Jeg tror den neste Fredrik Skavlan ikke vil være som Fredrik Skavlan i det hele tatt. En slik programleder vil alltid vurderes i forhold til ham, og det er tross alt veldig få som husker at programmet ikke heter «Skavlan», men «Først & sist», sier samfunnsgeograf og førstelektor ved Oslo Markedshøyskole, Karl Fredrik Tangen til Dagbladet.no.

I dag bekreftet NRK at de er inne i sin siste sesong med «Først & sist». Programmet har værte et av flaggskipene til NRK siden 1998, og har de siste årene hatt seertall rundt millionen.

Sluttet mens det fremdeles var moro

- Jeg bestemte meg for to ting da jeg begynte med dette. Det ene var at når jeg sluttet skulle det fremdeles være moro, og at NRK skulle være sterkt imot det. Sånn ble det heldigvis, skrev Fredrik Skavlan i en epost til Dagbladet.no

Nå er det store spørsmålet om hva, og ikke minst hvem, som skal overta Fredrik Skavlans plass i NRKs berømmelige gullrekke. Ifølge prosjektleder Charlo Halvorsen i NRK har de «et par bra ting i kokeren».

NRK-venner: Blir Anne-Kat Hærland den nye Fredrik Skavlan? Foto: Bjørn Owe Holmberg
NRK-venner: Blir Anne-Kat Hærland den nye Fredrik Skavlan? Foto: Bjørn Owe Holmberg Vis mer

- Med Skavlan har folket fått en dannet kar fra vestkanten, kanskje det er på tide å lete etter en annen sosiologisk sammensetning? Anne-Kat kunne tatt over, hun er kvinne, men hun kommer fra samme sosiale sjikt som Skavlan, sier Tangen.

Den store norske lanseringssamtalen

- Det NRK trenger er en som har kontroll på Den Store Norske Lanseringssamtalen. Jeg tror Skavlan har klart å få de største artistene fordi han har tilbudt det fredagsselskapet mange kunne tenke seg å være på, han har gitt folk en følelse av at de er tilstede i en situasjon der det blir sagt ting som ikke kommer fram andre steder. Det private. Samtidig har han godtatt lanseringspremissene, han har - nesten - alltid vært såpass snill at det har vært strategisk riktig for artistene å være med på programmet, sier Tangen.

Dagbladets tv-anmelder Mikael Godø synes på sin side det til tider har blitt litt mye kos på «Først & sist».

- Jeg synes en eller annen fra Dagsnytt18 burde ta over, for eksempel Lily Fritzman. På Dagsnytt18 er de flinkere til å stille skarpe spørsmål, vi trenger litt mindre hygge på fredagskvelden, sier han.

Må fornye seg

Det siste året har NRK fått kritikk for å ikke fornye konseptene innen Gullrekka. «Hvorfor skal vi forandre et winning team?», har svaret fra NRK vært. Hans Hjellemo, redaktør i medieavisa Kampanje, tror Skavlans avgang tvinger NRK til å fornye seg.

- Dette volder nok NRK ganske mye hodepine. De kan ikke komme med et ukjent menneske nå, men de kan heller ikke komme trekkende med Tande-P, Dan Børge Akerø eller Tore Stromøy. Folk vi har sett før, sier han.

Hvem bør ta over etter Skavlan?

Hjellemo tror at de som først og fremst har en grunn til å glede seg over at Skavlan forlater Først & Sist, er TV2.

Folkelig appell

- TV2 vil nok kaste litt kull på fredagsdekningen nå, ja. Timingen er veldig dum for NRK. Det har vært slitasje på gullrekka og til høsten kommer det digitale bakkenettet som vil gi folk flere tv-kanaler og et større tilbud.

Han tror «den neste Skavlan» må matche forgjengerens folkelige appell.

- Fredrik har fremstått som litt utrendy og bred. Anne-Kat kunne klart å matche den appellen, selv om hun har en spesiell stil. På den annen side, Petter Schjerven klarte å nå flere folk enn det noen trodde var mulig med «Typisk norsk». Man skal ikke se bort fra at han kan bygges ut til å få en enda bredere apell, tror Hjellemo.

Hva synes du om disse kandidatene og hvem har vi glemt?

Alex Rosén (f. 1968)

For: Riksbølla Rosén kunne vært et friskt pust på fredagskvelden. Den tidligere vokalisten i rockebandet Go-Go Gorilla har vært programleder for «Alex Rosén, programleder», «Folk i farta» og «Dagen, den er din!», der han intervjuet en norsk kjendis i hvert program.

Imot: For rølpete og ukontrollert. Appellerer ikke til den eldre garde.

Anne-Kat Hærland (f. 1972)

For: Gjorde suksess med «Nytt på Nytt», og viste dermed at hun behersket både humor og seriøse nyheter. Har vært programleder for programmene «Direkte Lykke», «Bombay Surprise» og «Bla, Bla, Bla». Ga seg med «Nytt på Nytt» rett etter jul. Har akkurat skrevet under en ny treårskontrakt med NRK.

Imot: Mangler journalistisk tyngde.

Anne Sandvik Lindmo (f. 1970)

For: Programleder for «Store Studio» siden 2002.

Gullrutevinner. Bakgrunn fra P3 og «Opptur», «XL», «Anne Panne» og «Mamarazzi». Medforfatter av boka «Heia Mamma!»

Imot: Fremstår som strengere enn Skavlan.

Claus Wiese (f. 1960)

For: Har jobbet for NRK siden 1993, med blant annet «Redaksjon1», «Kveldsaktuelt», «Anno Domini», «Sommeråpent» og «Wiese».

Imot: Sprek nok?

Dan Børge Akerø (f. 1951)

For: Begynte som nyhetsoppleser i Dagsrevyen i 1981. Debuterte som programelder med «Senfredag» i 1986. «Lørdan» kom på skjermene året etter og gikk i tre år. Programleder for «Talentiaden» og «Den store klassefesten». Har vunnet Gullruten to ganger.

Imot: Er folk lei av tv-personligheten hans?

Guri Solberg (f. 1976)

For: Journalisten Solberg har vært en populær programleder for «Absolutt Underholdning» og «Skal vi danse», samt vikar på «Idol». Som vertinne for «Nordic Music Awards» har hun fått viktig erfaring med direktesendte show. Flink til å snakke for seg.

Imot: Vil søte Guri klare å markere seg i et tyngre selskap? For ung? Bundet til TV 2.

Harald Eia (f. 1966)

For: Sammen med sin faste makker Bård Tufte Johansen har Eia vært et sikkert kort for NRK siden tidlig 1990-tall. Først i «U», siden i «Lillelørdag», «Åpen Post», «Uti vår hage», «Team Antonsen», og nå sist «Tre brødre som ikke er brødre». Eia er dessuten smart som få, men til tross for sin solide universitetsbakgrunn er han ikke redd for å bruke teit og naiv humor.

Imot: Mange har blitt støtt av det de betegner som Eias «mobbehumor». Favner ikke bredt nok.

Håkon Moslet (f. 1973)

For: Musikksjef i P3.

For: Har, som Fredrik Skavlan, bakgrunn som kulturjournalist i Dagbladet. Kjent for å være rappkjefta.

Imot: Mangler tv-bakgrunn. Ikke et kjent fjes i distriktene.

Jon Almaas (f.1969)

For: Begynte i NRK i 1994 som redaksjonassistent. Programleder i «Nytt på Nytt» siden 1999. Ledet Spellemannprisen og Amandaprisen. Har vært produsent for «Go\'Elg» og «Newton»

Imot: Kan han klare seg alene uten Hærland og Nærum?

Kari Slaatsveen (f. 1963)

For: Radiostemme og fast tullepolitiker i «Løvebakken» på NRK.

Kåret til «Årets programleder på radio» i 2005.

Imot: «Mellom Nytelse og Smerte» var ingen suksess.

Mina Hadjian (f. 1976)

For: P3-Mina snakker rett fra levra, og lar seg ikke målbinde. Har uttalt at hun vil på tv. Pluss for flerkulturell bakgrunn.

Imot: For kontroversiell for beste sendetid. Mangler tv-erfaring. For ung?

Nadia Hasnaoui (f. 1963)

For: Begynte i NRK som programleder for barneserien «Myggen». Ledet blant annet «God Morgen, Norge» og «Jakten på det gode liv» i TV2. Gikk tilbake til NRK i 2004, og har vært programleder for «Frokost-TV» og «Kvitt eller Dobbelt».

Imot: Kanskje litt for mild for voksen-tv.

Per Sundnes (f. 1966)

For: «Først & sist» har fått kritikk for å være for Oslo-fokusert, denne Bodø-gutten vil gi distriktene et ansikt. Ingen andre i Norge har større erfaring med internasjonale stjerner enn Sundnes, som har intervjuet alle fra Madonna til U2-Bono. Har en cand.mag. i film og tv.

Imot: Litt for lite folkelig (selv om han er på god vei til å bli det som kommentator i Melodi Grand Prix).

Petter Schjerven (f. 1967)

For: Programleder for suksessen «Typisk Norsk», som i siste sesongen i gjennomsnitt hadde over 600.000 seere.

Imot: «Eva og Adam» var ingen suksess.

Steinar Sagen (f. 1975)

For: Enda en komiker. Sagen har hatt suksess som radioprogramleder for «Radioresepsjonen», og medvirket i flere andre populære P3-programmer. Han har spilt i og vært med på å skrive tv-seriene «Singelklubben» og «Fremtiden kommer bakfra».

Imot: Har ingen erfaring med direktesendt tv. Litt for lite profilert, ikke kjent blant de store massene.

Synnøve Svabø (f. 1968)

For: Utdannet journalist ved Høgskolen i Volda. Debuterte som stuntreporter i Petter Nomes «Rondo» høsten 1994. Programleder av «baluba» i 1995-1996.

Imot: «På Tråden med Synnøve» floppet høsten 2006.

Tande-P  (f. 1950)

For: Programleder for flere NRK-suksesser som «Go\'fot på låven», «Opp med Norge», «På\'n igjen», «Høyt skattet», «Ditt livs sjanse», «Hodejegerne». Appellerer til den eldre garde.

Imot: Men kan han fange småbarnsforeldrene?

Thomas Giertsen (f. 1971)

For: Humoristen Giertsen tar seg minst like godt ut foran kamera som Fredrik Skavlan. Han har glimt i øyet, er sjarmerende og kjapp i replikken, og er ikke minst populær etter alle sesongene som paneldeltaker i «Mandagsklubben» og «Torsdagsklubben». Stort kontaktnett i Kjendis-Norge.

Imot: Han er morsom, men kan han være seriøs?

<B>FREDAN:</B> Dan Børge Akerø er en gammel traver på NRK.
<B>DYNAMISK DUO:</B>Blir Per Sundnes og Anne Lindmo Sandvik splittet opp?
<B>KONTROVERSIELL:</B> Mina Hadjian er kontroversiell programleder i P3.
<B>LOJAL:</B> Vil Guri Solberg forlate TV2 for NRK?
<B>POTENSIELT TV-TRYNE?</B> Håkon Moslet er musikksjef i P3.
<B>TYPISK NORSK:</B> Petter Schjerven gjorde norsk grammatikk populær på tv.