Hvem eier Elling?

Per Christian «Elling» Ellefsen møtte Bokklubbene i retten i går. I kamp om Ellings ansikt.

- Jeg er her for å kjempe for min rett til å bestemme hva jeg og mitt ansikt skal brukes til, sa Per Christian Ellefsen i retten i går.

Han har stevnet De norske Bokklubbene med krav om 100000 kroner, etter at de høsten 1999 brukte flere bilder av ham som Elling for å selge en ny Elling-roman.

Tillatelse?

Knut Gørvell, den gang redaktør i Bokklubben Nye Bøker, nå direktør i De norske Bokklubbene, hevder at bokklubben ikke har gjort noe galt. De hadde tillatelse fra både fotograf og teater. Spørsmålet er om de også måtte ha tillatelse fra den avbildede, og dermed om den avbildede var Per Christian Ellefsen eller Elling.

Ellefsen mener at han uansett har rett til å bestemme over eget ansikt. Mens Gørvell mener at Ellefsens ansikt ikke var det interessante i saken.

- Vi prøvde ikke å framstille Per Christian Ellefsen, vi prøvde å framstille Elling, sa han i retten.

Redaksjonelt?

Gørvell definerer medlemsbladet som et redaksjonelt produkt, «som også selger bøker», og han mener at det derfor skal behandles som magasiner og aviser, og ikke som reklame.

- Hva gjør Bokspeilet til et redaksjonelt blad?

- Vi har en leder. Vi har en journalistisk presentasjon av boka. Jeg innrømmer at den alltid anbefaler den, men vi prøver å gjøre det slik at den er skrevet av en uavhengig journalist. Dessuten har vi et intervju med forfatteren. Av bildebyråene, som Scanpix, behandles vi som et redaksjonelt produkt.

Visste ingenting

Nettopp Scanpix har formidlet de omstridte bildene.

Bokklubbene, mener at bildebruken ga Oslo Nye Teater og Elling-forestillingen reklame. Om så var, omfattes det av Ellefsens kontrakt på teatret, og da trengte han ikke å spørres om tillatelse.

Dette argumentet aksepteres ikke av Ellefsen og ikke av Norsk Skuespillerforbund.

- Vi ser en klar trend der rollefigurer brukes i reklame, ofte uten at skuespillerne vet om det, sier Kirsti Camerer, daglig leder for forbundet. Saken fortsetter i dag.

b> ELLING ELLER ELLEFSEN? Hvem er dette? Elling eller Per Christian Ellefsen? Svaret er sistnevnte, her i Oslo tingrett i går. Han har stevnet De norske Bokklubbene for å ha brukt bilder uten tillatelse.