Hvem eier havet og fjordene? De historiske rettighetene blir glemt av politikerne

Om ei uke er det torsk på mange julebord, og Norges Bank har gjort havet til symbolet på Norge. Men gjennom århundrene har det stått strid om rettighetene til hav og fjord, skriver Gudleiv Forr.

ARBEIDSPLASSER: Svolvær 1956 der Lofotfiske etter skrei og torsk er i gang. Dette er hva vi har og også skal leve av i framtida.
ARBEIDSPLASSER: Svolvær 1956 der Lofotfiske etter skrei og torsk er i gang. Dette er hva vi har og også skal leve av i framtida. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars 1911 ble den britiske tråleren «Lord Roberts» oppbrakt av det norske fiskerioppsynet i Varangerfjorden. Det ble starten på en 40-årig strid mellom Norge og Storbritannia. Norge hevdet at alt hav ut til firemilsgrensa var norsk territorium. Dessuten gikk grenselinja i rette linjer mellom de ytterste nes. Innenfor denne linja hadde norske fiskere eksklusive rettigheter.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer