Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Hvem eier havet og fjordene? De historiske rettighetene blir glemt av politikerne

Om ei uke er det torsk på mange julebord, og Norges Bank har gjort havet til symbolet på Norge. Men gjennom århundrene har det stått strid om rettighetene til hav og fjord, skriver Gudleiv Forr.

ARBEIDSPLASSER: Svolvær 1956 der Lofotfiske etter skrei og torsk er i gang. Dette er hva vi har og også skal leve av i framtida.
ARBEIDSPLASSER: Svolvær 1956 der Lofotfiske etter skrei og torsk er i gang. Dette er hva vi har og også skal leve av i framtida. Vis mer

I mars 1911 ble den britiske tråleren «Lord Roberts» oppbrakt av det norske fiskerioppsynet i Varangerfjorden. Det ble starten på en 40-årig strid mellom Norge og Storbritannia. Norge hevdet at alt hav ut til firemilsgrensa var norsk territorium. Dessuten gikk grenselinja i rette linjer mellom de ytterste nes. Innenfor denne linja hadde norske fiskere eksklusive rettigheter.

Striden bølget fram og tilbake, med norske myndighetspersoner som var villige til kompromisser, og stortingspolitikere med C.J. Hambro i spissen som hevdet de nasjonale interessene uavkortet.

Etter både kanonskudd og mye ubehag, endte det hele i Den internasjonale domstolen i Haag i 1951. Den norske grensedragningen utvidet det norske territoriet betraktelig.

Sommertilbud på Dagbladet Pluss

De beste leseopplevelsene, guider og eksperttips!

3 MÅNEDER

SOMMERTILBUD - 80% rabatt

49 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 49 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?