Hvem eier journalen?

- Ikke alle liker at pasienten får mer makt.

KOMMER UANSETT: «At pasienter får økt eierskap til journalen sin er en utvikling som heldigvis kommer, enten man liker det eller ikke», skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
KOMMER UANSETT: «At pasienter får økt eierskap til journalen sin er en utvikling som heldigvis kommer, enten man liker det eller ikke», skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen la nylig fram et forslag om å etablere en elektronisk pasientjournal som følger deg gjennom hele livet. Den skal sikre at oppdatert og korrekt pasienthistorikk følger pasientene og er lett tilgjengelig for leger og sykepleiere, samt pasienten selv. Forslaget får bred støtte både på Stortinget og blant pasientorganisasjonene, men det er ikke alle som liker at pasientene får mer makt. Forrige lørdag var meldingen tema i Verdibørsen på NRK P2, der statssekretær Robert Kåss, sosialmedisiner Steinar Westin og psykiater Finn Skårderud deltok i debatt. Meningene var sprikende. Kåss kalte innholdet i meldingen en demokratireform, noe jeg synes er en god beskrivelse. Westin derimot omtalte forslaget som «vettløs kjøring» og Skårderud snakket om pasientjournalen som «et farlig stykke tekst».

Jeg blir opprørt over at noen leger tror de vet pasientens beste og opplever det som støy når pasienter er aktive og har meninger om helsen sin. Innsyn i egen helseinformasjon vil gi bedre oversikt og mer kontroll over behandlingsløp, og bidra til bedre kvalitet på journalene. Dagens datasystemer snakker ikke sammen. Opplysninger må sendes på faks eller med drosje, og altfor ofte kommer de ikke fram i det hele tatt. Når leger og sykepleiere ikke har nødvendige opplysninger eller sitter med mangelfull historikk, går dette utover pasientsikkerheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer