Hvem eier luftens renhet og glitteret i vannet?

Vi vil slåss for våre lokalsamfunn og for retten til et liv.

FISKERIKAMP: «Den store høvding i Molde har gjort det klart at han ønsker å overta våre fiskeressurser», skriver artikkelforfatteren. Bildet er tatt fra Kystaksjonens markering mot Kjell-Inge Røkke, som kontrollerer selskapene Norway Seafoods og Havfisk, i Oslo på lørdag. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
FISKERIKAMP: «Den store høvding i Molde har gjort det klart at han ønsker å overta våre fiskeressurser», skriver artikkelforfatteren. Bildet er tatt fra Kystaksjonens markering mot Kjell-Inge Røkke, som kontrollerer selskapene Norway Seafoods og Havfisk, i Oslo på lørdag. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det hevdes at indianerhøvdingen Seathl fra Duwanishstammen i staten Washington skrev brev til den amerikanske presidenten Franklin Pierce i 1855 etter at det fra regjeringshold var gjort klart et ønske om å ta over landområdene til stammen.

Jeg har lånt innholdet i brevet og oversatt det til dagens virkelighet slik kystbefolkninga i Nord-Norge opplever den.

Den store høvding i Molde har gjort det klart at han ønsker å overta våre fiskeressurser. Den store høvding forsikrer oss også om sitt vennskap og sin godvilje. Dette er vennlig av han, ettersom vi vet at han ikke trenger vårt vennskap. Men selv om den store høvding i alle år har kunnet stole på våre ord, er det like sikkert at vi ikke kan stole på ordene fra den store høvding i Molde.

Hvordan kan du overta våre fiskeressurser? Tanken er fremmed for oss. Vi eier dem ikke. Vi eier ikke luftens renhet eller glitteret i vannet. Hvordan kan du da overta det fra oss? Vi bestemmer bare i vår tid. Måten å forvalte kystsamfunnets ressurser på er hellig for oss. Hver eneste sild, hver torsk, hver hyse, hver sei er en uuttømmelig ressurs i kystsamfunnets tradisjoner og bevissthet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer