Hvem eier nyheten?

Søndag fikk Dagsrevyen det vi pressefolk liker best - et skup. Kronprins Haakon stilte opp i et intervju der han bekreftet et kjærlighetsforhold og beskrev kjærestens fortid. Bare i NRK - men allerede før Dagsrevyen var slutt kunne intervjuet i sin helhet leses på TV2s nettsted www. TV2.no.

Enten man trives med kongestoff eller ikke, er det en historisk begivenhet når Norges arveprins begynner å bekrefte private forhold. Det er også historisk at slikt bekreftes i eksklusive intervjuer, men så er da heller ikke forholdet kommet dit at det ennå vurderes som velegnet for formelle uttalelser.

Mange reagerer dobbelt på nyhetene om kronprinsens forhold. På den ene siden ønsker de at Haakon skal få ha sitt privatliv i fred. På den andre siden leser og ser man jo det meste man kan komme over av informasjon om forholdet.

Farlig privat

Paradoksene gjelder også hvis man ser tilbake på forrige generasjon. Kong Harald og dronning Sonja fikk lov til å ha sitt forhold privat - så privat at det nesten aldri ble noe av. Nettopp ved at det var privat ble det holdt utenfor prøving i offentlig debatt. Dermed fikk man aldri prøvd ut folkemeningen om borgerlig ekteskap - og frykten for reaksjonene fikk for stor vekt i de lukkede rommene på slott og i regjeringsbygg.

Det finnes flere grunner til at pressens dekning er positiv. Kraften i munn-til-munn-rykteflommen som kunne ha oppstått om ikke offentligheten ble informert, kan ikke undervurderes. I den kanalen blir fjær helst til fem høns. De som reagerer på «sladder» i media bør vurdere om ikke nyhetsdekningen avgrenser den ukontrollerbare sladderen - den som kan og vil leve uten mulighet for korreksjon.

Lånt av TV2

Dagsrevyen kunne være stolt av sitt skup, men TV2 nølte ikke med å låne det. Allerede kl 19.33 ble en komplett utskrift av Dagsrevyens intervju lagt ut på TV2s nettside. Vurderingen var at dette var så viktige nyheter at her kunne det siteres fritt. I ni-nyhetene viste TV2 også bildeopptak fra NRK. Men NRKs nettside var ikke like engasjert. En av linkene førte til en nyhetsside uten nyheten - for den var originalt lagt ut under headingen «Kultur». Utskrift fantes ikke - bare et lydopptak. Og på «Kultur» mistet nyheten raskt topp-oppslaget - det ble gitt til stornyheten om at Maihaugen kanskje kunne vinne en museumspris for sin utstilling av norske typehus. Det får man si er storslagent eksentrisk nyhetsprioritering. Eller man kan også si at det er fullstendig på trynet.

andreas.wiese@dagbladet.no