Hvem er Ari Behn?

«Jeg kom i går kveld. Ikke mange talibanere vet at jeg er her.» Han er ikke lite selvbevisst, den Ari Behn som presenterer seg i innledningen til gårsdagens dokumentar fra Peshawar «Øst for krigen». Påfallende mange setninger begynner med pronomen i første person entall: «Jeg.»

I en personlig beretning kan slikt fungere, men reporteren Ari Behn gir oss ikke mye av seg selv i denne reisedokumentaren. Han er mer en guide. Dessverre ingen veldig god guide.

  • For hvilken rolle har Ari Behn? Han rapporterer fra Pakistan, men sier selv han ikke vil være en journalist. Like fullt er det reportasje han lager, og som reportasje var ikke dette bra. Ari Behn har et godt lag med å snakke med unge såpestjerner og føre belevne samtaler med vordende bruder, men der intervjuene blir konfliktfylte klarer ikke Behn å bringe fram gode svar. Han bøyer seg nærmest ydmykt baklengs i sine spørsmål for ikke å støte sine intervjuobjekter, og svarene skraper bare overflaten. Til tider virker det som om Behn knapt hører svarene han faktisk får.
  • Kanskje er det overflatiske et resultat av Behns overbevisning om at det ikke egentlig burde vært noen konflikt. Det er det selvsagt vanskelig å være uenig med ham i, men hans håp om en gjensidig toleranse ble dårlig dokumentert. Når Taliban-skolens åndelige leder slår fast at påstanden om at Taliban skulle være mot kvinnelig utdannelse var vestlig propaganda, ble det ikke bare stående uimotsagt, men også ukommentert. Betyr det at Behn føler det var en troverdig påstand, eller betydde det at løgnen var så opplagt at den ikke trengte en vurdering? Og hvis det siste, skulle vi da stole på noe som helst annet den samme mannen sa? Også overflatiskhet kan bli svært forvirrende.
  • Siden sin forrige reisereportasje, den om Las Vegas, har Behn endret stil fra å være dekadent-romantisk til å være mer observerende naiv-romantisk. Resultatet blir en hvileløs jakt på det gode: Livet var godt i Afghanistan før Taliban, Taliban-studenter er gode, alt kan bli godt igjen. Til tider virket Behns påtrengende forståelsesramme av toleranse og kjærlighet nærmest imperialistisk.
  • Trengte man å få vite at det er mennesker på begge sider av en konflikt, fungerte «Øst for krigen». Ville man vite mer, virker programmet mer forvirrende. TV2 har dyktige journalister som kunne skapt langt bedre dokumentarer fra Peshawar. Men så er det heller ikke for sine kvaliteter som journalist Ari Behn har fått lage dette programmet.