DEBATT

Hvem er den hora med flagget?

Fotballprofilen Ingebrigt Steen Jensen har kastet seg inn i debatten om netthat og sjikane. Har han helt glemt å feie for sin egen dør, siden hatet strømmer i massive mengder fra fotballens tribuner?

<strong>SUPPORTERKLUBB:</strong> Aabø kritiserer sangene til supporterklubbene. Her ved VIF. Foto: Dagbladet
SUPPORTERKLUBB: Aabø kritiserer sangene til supporterklubbene. Her ved VIF. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den velkjente reklamemaker og fotballelsker Steen Jensen har nettopp startet en antihat-kampanje på Facebook, og det er ikke noe i veien med Jensens fantastiske engasjement denne gangen heller:

- La oss be folk om å holde sine kjipe holdninger for seg selv. Vi har leflet med det nye klimaet av mistenkeliggjøring og hat lenge nok nå. Resultatet er at det er blitt legitimt med hatefulle ytringer og holdninger vi som folk alltid har tatt avstand fra. Dermed tyter dritten ut i det offentlige rom. La oss spa den tilbake der den hører hjemme, nemlig på ondskapstyrannenes private toaletter, skriver Jensen på sin FB-vegg.

Selv om Stabæksupporterens kampanje neppe kommer til å virke, er det så absolutt et viktig forsøk på å gjøre noe med kloakken som renner gjennom alt for mange kommentarfelt. Men Jensen skyter langt over mål når han skriver:
- Politikerne våre åpenbart har meldt seg ut. De har forlatt sitt folk, så vi får rydde opp selv med det våpenet vi bruker til den slags: Ordet.

Jensen skyter faktisk ballen ikke bare over mål, men helt ut av stadion. Det er faktisk fotballen selv som har meldt seg ut av enhver debatt om hatefulle ytringer, fordi deres ord i alt for mange tribunesanger er minst like ille som det som kan leses på nett.
Supporterklubber ser ut til å være spesialister på hatefulle ytringer og både barn, ungdom, voksne og gamle oppfordres til å lære seg sangene utenat slik at det alltid er fullt trøkk på tribunene.

Her et lite tekstutdrag:

- Vi hater bønder og fattigfolk, heia Stabæk.

- En pose med valium og ei stikkpille bak. Kjell Magne er et jævla nervevrak.

- Ååå, mor og far er søsken.

- Alle på Hamar har samme bestefar.

- Vi drar til Bergen kun for å slåss!

- Etter matchen skarru dø, etter matchen skarru dø.

- Å hva gjør du med batongen kjære snut, inn og ut!

- Langt hår skjuler små hjerner, skjuler små pikker og sånn.

- Det er ikke han, det er Tom Lund. Han som suger store og små.

- Lås inn din datter og din hamster når Vål`enga inntar din bygd.

- Hei hå, hei hå vi kjører anal nå.

- Vi vil ha en blaa sesong rå og hard og uten dong.

- Vi puler og pisser og raper, vi er Enga i rødt, hvitt og blått.

- La lalalala vi er bærumsbødler på turne.

- Vi skal voldta deres horer. Vi skal voldta deres kyr.

- Hvem er den hora med flagget?

I 2010 vedtok Norges Fotballforbund fornyede regler for «upassende opptreden og uttalelser» i tilknytning til kamper og treninger. Den som krenker reglene skal bli utestengt fra en til tre kamper, dersom det ikke er grunnlag for en enda strengere reaksjon. Hvis det er en supporter som bryter reglementet er det klubben som skal straffes, gjerne med bøter.

Det er grunn til å hevde at flere norske supporterklubber bryter disse reglene på hver eneste kamp, og det er lite som tyder på at forbundet slår ned på hatefulle ytringer fra tribunene. Så, kanskje Ingebrigt Steen Jensen heller burde rette søkelyset mot egne rekker? Kanskje han rett og slett bør lage en gratiskampanje for Norges fotballforbund så fører til at en syvåring fra Bærum slipper å synge "Vi hater bønder, vi hater byslum" neste gang han heier på Stabæk fra tribunene på Nadderud.

Supportersanger fra VIF

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer