Hvem er det egentlig som bestemmer hva du leser?

Derfor leser vi mer i flokk.

HVEM BESTEMMER? Hvem har størst påvirkning på hva du leser? Kronprinsesse Mette-Marits boktips? Bibliotekaren, bloggere, eller bokhandleren? Illustrasjon: André Martinsen
HVEM BESTEMMER? Hvem har størst påvirkning på hva du leser? Kronprinsesse Mette-Marits boktips? Bibliotekaren, bloggere, eller bokhandleren? Illustrasjon: André Martinsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Sommeren er ennå ikke over oss, men forlag og bokhandler er i full gang med å forberede seg til årets travleste sesong — bokhøsten.

Flere tusen nye bøker skal ut. Men hvilke som får plass på bestselgerlistene, kan i stor grad være avgjort allerede.

Bestemmer seg tidlig - Innkjøp er blitt sentralisert i bokhandlerkjedene. De bestemmer seg tidlig i året hva som skal satses på, og prosessen foregår litt på siden av det litterære kretsløpet, sier forfatter Erik Fosnes Hansen til Dagbladet.

Han er nylig avgått leder for litteraturutvalget til Norsk kulturråd. På torsdag deltar han i en paneldebatt på litteraturfestivalen på Lillehammer, med tittelen «På sporet av den platte tid». Temaet er hvem som bestemmer hva vi leser. Hvor stor makt har du over dine egne lesevaner? Og hvorfor ligger noen bøker på paller ved inngangsdøra til bokhandelen, mens andre er nesten umulig å finne, til tross for flere gode anmeldelser?

Leser i flokk - Nå prøver man å bestemme alt på forhånd, og da spiller det nesten ingen rolle om ei bok har fått god omtale, hvis den ikke ligger i systemet, sier Fosnes Hansen, som sier at han ikke snakker for sin egen syke mor, men for etterveksten av forfattere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer