Hvem er dette?

Edouard Levés «Selvportrett» er et mesterverk i miniatyr.

KULTFIGUR: Edouard Leve var kjent både som kunstmaler og fotograf da han utga «Selvportrett». Den siste boka hans, «Selvmord» (2008), ble levert inn til forlaget 12 dager før han tok livet av seg.
KULTFIGUR: Edouard Leve var kjent både som kunstmaler og fotograf da han utga «Selvportrett». Den siste boka hans, «Selvmord» (2008), ble levert inn til forlaget 12 dager før han tok livet av seg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Selvportrett» av den franske forfatteren Edouard Levé (1965-2007) er et besynderlig og uforlignelig stykke skrift, på samme tid gnistrende klart og påfallende tilknappet. En bok som søker en løsning på det spørsmålet nesten all stor litteratur stiller seg: Hva er et menneske?

Levé går løs på denne gåten med seg selv som utgangspunkt. Hvem er jeg? Hvordan skal jeg sirkle inn min egen identitet?

Lekenhet Boka er en forunderlig blanding av betroelser, påstander, trivialiteter, opplevelser, erindringer, observasjoner og underfundigheter.

Den rommer ikke en fortelling som begynner og slutter, med høydepunkter innimellom. Den tegner langt fra noe livsløp fra fødsel til nåtid. Den er på mange måter en lek, i tråd med eksperimentene til den franske såkalte oulipo-gruppen, med forgrunnsskikkelser som Raymond Queneau, Georges Perec og Italo Calvino.

Uten sammenheng De vidt forskjellige dikterne i oulipo, som oversatt betyr noe slikt som «et verkested for mulig litteratur», gikk inn i bøkenes verden med utstrakt lekenhet. Tekstene var styrt av spilleregler og formelle grep som kunne være lagd av forfatteren selv, eller hentet utenfra. Innledningsvis henviser Edouard Levé til Georges Perec (1936-1982) og hans fabelaktige roman «Livet bruksanvisning» (1978).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.