Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hvem er du pålogget med?

Norske barn ligger i europatoppen når det gjelder digital mobbing. Dette stiller store krav til de voksnes tilstedeværelse.

 Det blir lettere  for unge, å skjule det man ikke vil at de voksne skal vite — på godt og vondt.  Foto: NTB scanpix
Det blir lettere for unge, å skjule det man ikke vil at de voksne skal vite — på godt og vondt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

Bevisst eller ubevisst tar vi alle valg som påvirker personvernet vårt. Vi surfer og handler på nett, bruker sosiale medier og mobiltelefon døgnet gjennom. Vi lever våre liv pålogget. Men tenker vi på hva vi viser og hvem som ser det?

I dag markerer store deler av verden den internasjonale personverndagen, og temaet blir stadig mer aktuelt. Vi lever større deler av livet vårt på digitale plattformer, vi bruker telefoner, nettbrett og andre dingser døgnet rundt. Ulike overvåkingssaker, urettmessig tilgang til personopplysninger og nettmobbing bidrar også til dette. I en digital hverdag tar vi personvernvalg daglig.

Vi vurderer hva vi deler på nett, hvem som kan se hva de legger ut, hva det kan brukes til og hvor lenge det lagres. Det er jo ikke alltid at det gøyale bildet i dag er like morsomt i morgen, eller om ti år.

Ungdom lever store deler av livet sitt på nett. Der har de kontakt med venner, utveksler viktig sosial informasjon og gjør avtaler, spiller spill, finner ulike typer informasjon og gjør lekser.

Barn og unge i dag er sammen på en helt annen måte enn de var for noen år siden, de er sammen uten å være fysisk sammen. Dette åpner store muligheter for å være sosial, men det betyr samtidig at barnas sosiale liv flyttes til arenaer der de er lite synlige for de voksne.

Det blir lettere å skjule det man ikke vil at de voksne skal vite - på godt og vondt. Nettmobbing og bruk av ulike nettsteder med skadelig innhold laget av brukerne selv er dessverre kjente fenomener blant norske barn og unge. Norske barn ligger i europatoppen når det gjelder digital mobbing. Dette stiller store krav til voksnes evne til å være til stede for barna på de viktige arenaene på riktig måte.

På mange måter forstår unge sosiale medier og nettbruk bedre enn voksne. De har vokst opp med det og bruker det hver eneste dag. Og til en viss grad tar de hensyn til det ved at mange barn og unge kommuniserer i lukkede grupper. Samtidig er ikke barn og unge bestandig i stand til å vurdere farer og trusler i samme grad som voksne.

Barn og unge trenger veiledning, engasjerte voksne og voksne som bryr seg. Og vi som er voksne må også være flinke til å tenke personvern i vår egen nettbruk.

Det er ikke alltid lett å forstå at bak en brukerprofil kan det skjule seg noe helt annet enn profilen gir inntrykk av. Det kan også være vanskelig for barna/tenåringen å involvere voksne når de opplever noe ubehagelig på nett. Kanskje føler de skyld eller er flaue over at de har besøkt en nettside. Datatilsynet har laget en nyttig veileder med mange gode tips for voksne om barn og sosiale medier. Den finnes på Datatilsynets nettsider. Jeg vil også benytte personverndagen til å gi noen tips om hvordan vi voksne kan hjelpe barna våre til å bli trygge i sosiale medier:

· Bygg sosiale bånd; respekt utenfor nett gir også respekt på nett

· Vær en inkluderende voksen og en god rollemodell, vær bevisst din egen nettbruk

· Sett deg inn i og vis interesse for hva ditt barn gjør på nett

· Lær barna/tenåringene å bruke personverninnstillingene i sosiale nettsamfunn

· Lukkede profiler reduserer faren for misbruk av informasjon

· Snakk med barna/tenåringene om kildekritikk

Som voksne må vi være ansvarlige og lære barna å håndtere både de farene nettet representerer. Samtidig må vi, sammen med barn og unge, se mulighetene nettet også representerer. Muligheter vi som enkeltpersoner og samfunn må kunne utnytte uten at det går på bekostning av personvernet.