DEBATT

Debatt: Inkassobransjen

Hvem er egentlig de mest grådige?

Det offentlige slapp unna debatten om kostnader for inndrivelse i fjor. Denne debatten må tas opp nå. For det er de statlige kostnadene som utgjør mesteparten av kostnadene ved blant annet rettslig inkasso.

VELVILLIG: Når den private inkassobransjen reduserer sine kostnader så velvillig så må det offentlige også ta en realitetsberegning av sine kostnader i forbindelse med pengeinnkreving og sette kostnadene ved utleggsforretninger ned, skriver innsender. Foto: NTB Scanpix
VELVILLIG: Når den private inkassobransjen reduserer sine kostnader så velvillig så må det offentlige også ta en realitetsberegning av sine kostnader i forbindelse med pengeinnkreving og sette kostnadene ved utleggsforretninger ned, skriver innsender. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Politikere taler med to tunger ved reduksjon av inkassosalær.

I 2018 og 2019 bidro undertegnende til å starte mediestormen som satte fokus på de høye inkassosalærene i Norge.

Plutselig mente alle noe om inkasso og både regjeringspartiene, justisdepartementet og opposisjonen var enige om at noe måtte gjøres. Det var ikke måte på hvor grådige og fæle inkassoselskapene var.

Vi spoler fram til januar 2020 og forslaget til den nye inkassoloven er ventet å være klar i løpet av den neste uka. Det er forventet salærkutt på mellom 30–50 prosent og antakeligvis kutt i skrivegebyret for utleggsforretninger. En samlet inkassobransje står bak kuttene i egen inntekt og jeg skal gi de honnør for det.

I mange år brukte inkassobransjen argumentasjon for å beholde de høye salærene om at dette skulle ha preventiv effekt. De fleste partiene lo av dette og sa at en slik argumentasjon ikke hører noe steds hjemme.

Hva gjør så det offentlige med sine gebyrer? Jo de svarer med å øke gebyr for å ikke møte opp til sykehusbehandling fra 700 og til 1000 kr og bruker argumentasjon om preventiv effekt. Frekkhetens nådegave? Ja vist!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer