Hvem er en av oss?

Åsne Seierstads velskrevne bok går langt i å utlevere.

Åsne Seierstad fulgte rettsaken mot massemorderen fra 22. juli i rettsal 250, Oslo Tingrett. Nå har hun skrevet bok om saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
Åsne Seierstad fulgte rettsaken mot massemorderen fra 22. juli i rettsal 250, Oslo Tingrett. Nå har hun skrevet bok om saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: I strømmen av 22. juli-bøker, er turen nå kommet til Åsne Seierstads femhundreogtrettisiders oppsummering. Dette er ikke noen «jeg-bok», men heller enda en bred krønike om ugjerningene. Tidligere har vi, i tillegg til de rundt ti øyenvitnebøkene, fått omfattende, generelle kartlegginger fra Stian Bromark, Kjetil Stormark, Aage Borchgrevink og Erika Flatland. Vi har fått oppsummerende essays og akademiske antologier, og minst tre samlinger av avisreferater fra rettsaken. Til sammen er det kommet rundt førti 22. juli-bøker.

Dessuten foreligger hele dommen og flere granskingsrapporter. Aviser, blader og tidsskrifter har også publisert mye. For ikke å snakke om nettet. Så hva er nytt her?

Seierstad har med det meste - morderens bakgrunn og oppvekst, tagge-livet og dataspilling, forretningsforsøk og nettinnlegg. Vi får hele terrordagen kartlagt, de pårørende på Sundvollen, avhør og rettssak og litt etterspill. Fremstillingen er kryssklippet med utvalgte, gripende offerhistorier. Hun følger der særlig to spor - det ene med søstrene fra Kurdistan og Nesodden, det andre med en gruppe ungdommer fra Nord-Norge. Flere av disse blir drept.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer