Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvem er Hulken?

Grønn helt med flertydig undertekst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Forteller «Hulken» egentlig historien om Osama bin Laden? Likhetstrekkene er der i hvert fall. Hulken er et monster skapt av onde krefter innenfor det amerikanske forsvaret, men finner først tilbake til sitt sanne jeg i voksen alder. Dette gjør ham sint, grønn og stor - og vips blir Hulken en trussel for systemet som har skapt ham slik.

Den taiwanske regissøren Ang Lee (mannen bak «Snikende tiger, skjult drage») har med dette laget en av verdens dyreste filmer, men «Hulken» rommer heldigvis mer enn heldigital action.

Her dveles det ved en rekke psykologiske aspekter i historien om mannen som blir stor og sterk når han blir sint. Spørsmål som «hvem er jeg?» og «hvor kommer jeg fra?» er viktige både for Hulken selv og hele filmens handling. Underliggende finner vi kanskje adoptivbarnas verste mareritt: Tenk om jeg har et monster i genene mine!

Et påfallende trekk er at sympatien vår konstant ligger hos samfunnets fiende. Vel blir den genmanipulerte antihelten både sint og skummel, men han er aldri slem, og klikker bare når han føler seg urettferdig behandlet.

En malplassert sykkelhjelm og en kongepuddel fra helvete er de største underholdningsmomentene i filmen. Men her finnes det også en stor, irriterende, logisk brist: Hvorfor spjærer ikke underbuksa når Hulken eser ut til ti ganger egen størrelse?