PERSONFOKUS: «Hvorfor ellers skulle du, Geir Ramnefjell, bry deg om denne saken, hvis det ikke var fordi det er akkurat Odd Nerdrum som er den anklagede?» skriver artikkelforfatter. Kunstner Odd Nerdrum på innspillingen av TV-programmet Skavlan. Foto: Jessica Gow / NTB Scanpix
PERSONFOKUS: «Hvorfor ellers skulle du, Geir Ramnefjell, bry deg om denne saken, hvis det ikke var fordi det er akkurat Odd Nerdrum som er den anklagede?» skriver artikkelforfatter. Kunstner Odd Nerdrum på innspillingen av TV-programmet Skavlan. Foto: Jessica Gow / NTB ScanpixVis mer

Hvem er idiot, Geir Ramnefjell?

Et «sorry» holder bare ikke.

I august i fjor skrev jeg et innlegg i denne avisa, hvor jeg forsvarte Odd Nerdrum mot de anklagene som ble ført mot ham. På grunn av dette innlegget, fikk jeg et svar tilbake fra Geir Ramnefjell, også trykket i denne avisa, hvor det sto at jeg og mine likesinnede enten måtte være gale etter idioter.

Det var derfor med stor interesse jeg leste Dagbladets framleggelse av nye dokumenter i saken 3. oktober og Geir Ramnefjells svanesang 4. oktober. At du ikke, Geir Ramnefjell, får deg til å si noe mer enn «sorry» etter, sammen med dine venner, å ha prestert det kunststykket å dømme Odd Nerdrum til to års fengselsstraff før saken var avgjort, bare på grunnlag av indisier, er ganske fantastisk. Et «sorry» holder bare ikke.

At Odd Nerdrum skulle vært dømt og behandlet som et hvilket som helst menneske, og at vi alle er like for loven, er et ideal som på ingen måte er etterfulgt i denne saken. Jeg bryr meg ikke så mye om de påstandene du, Geir Ramnefjell, bringer til torvs om Odd Nerdrums såkalte «venner» (jeg er altså ingen venn av Odd Nerdrum, har aldri møtt ham), jeg bryr meg langt mer om hvordan folk som deg, Geir Ramnefjell og dine venner (sic!) forhåndsdømmer folk basert bare på indisier, ut fra den latterlige påstanden at Odd Nerdrums person ikke har noe med saken å gjøre, når det bare er altfor tydelig at hans person har absolutt alt med saken å gjøre.

Hvorfor ellers skulle du, Geir Ramnefjell, bry deg om denne saken, hvis det ikke var fordi det er akkurat Odd Nerdrum som er den anklagede?

Jeg synes du skal skrive et åpent brev her i avisa, Geir Ramnefjell, og det bør være henvendt direkte til Odd Nerdrum. Som overskrift bør det stå: «En uforbeholden unnskyldning til Odd Nerdrum.» Og i kronikken bør det blant annet stå: «Jeg erkjenner at jeg som en liten ubetydelig journalist har begått en stor urett mot deg, Odd Nerdrum, som kunstner og som menneske».

I det intervjuet som sto trykket i Dagbladet 4. oktober, framstår Odd Nerdrum som usedvanlig latterlig. Til og med jeg må le. Han framstiller seg selv som en blanding av offer og åndsmenneske, noe som krever en ekstrem grad av overbærenhet for å kunne tåles. Mannen er jo like ille som Hamsun! Men det betyr ikke at han er skyldig.

Henning Næss, skribent og forfatter.
Henning Næss, skribent og forfatter. Vis mer

Jeg minner da om Albert Einsteins ord: «Den som virkelig skal være betydelig i dag, må våge å være latterlig.» For latterlig, det er Odd Nerdrum.

Men da må vi andre passe oss, så vi ikke benytter hans latterlige framtoning til å forhåndsdømme ham, bare basert på indisier, ikke sant, Geir Ramnefjell?

Følg oss på Twitter