INNLYSENDE: Det fødes barn uten bestemte kjønn, og uten de kjente sammensetningene av kromosomene XX og YX. For en politiker som setter individet først, er svaret på om vi trenger en tredje kjønnskategori innlysende, skriver innsender. Foto: Shutterstock
INNLYSENDE: Det fødes barn uten bestemte kjønn, og uten de kjente sammensetningene av kromosomene XX og YX. For en politiker som setter individet først, er svaret på om vi trenger en tredje kjønnskategori innlysende, skriver innsender. Foto: ShutterstockVis mer

Debatt: Kjønnspolitikk

Hvem er jeg til å fortelle deg hvem du er?

Vi kan hente inspirasjon fra land som Thailand, Nepal og Australia for å skape en politikk som respekterer alle mennesker for den de faktisk er.

Meninger

Norge har fått en regjeringsplattform som svarer på de utfordringene landet vårt står overfor. Likevel er det særlig én gruppe som står igjen, fortsatt glemt og ignorert.

Å diskutere kjønnspolitikk er ofte følelsesladd. Debatten står ofte mellom dem som påstår at det bare finnes to kjønn og de som mener det finnes langt flere. Selv er jeg en såkalt «hvit, heterofil mann» som trolig aldri vil støte på utfordringer knyttet til min egen seksualitet, kjønn eller kjønnsidentitet i løpet av livet. Slik er det for de fleste av oss, men ikke for alle.

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) var et av de første ungdomspartiene som i 2013 gikk inn for at mennesker skulle få bytte juridisk kjønn uten å måtte ta en farefull operasjon. Samtidig gikk FpU inn for en tredje juridisk kjønnskategori for å fange opp de som verken opplever seg som mann eller kvinne. På daværende tidspunkt skal jeg innrømme at jeg var i stuss. Dette visste jeg veldig lite om, og det er jo ikke så rart – Dette gjelder tross alt en veldig liten del av befolkningen som fram til ganske nylig ikke hevet stemmen.

Som ungdomsparti tufter FpU på liberalismen som ideologi. Det samme gjør Frp. Noe av det viktigste i liberalismen er å sette enkeltmennesket først. Et samfunn er tross alt ingenting uten individene som former det. Og det fikk meg til å stille meg følgende spørsmål: Hvem er jeg til å fortelle deg hvem du er? Hvis du mener du skal ha X i ditt eget pass, hvorfor skal jeg stoppe deg når jeg uansett beholder min M i mitt pass? Det gir ingen mening.

Da regjeringen besto av bare Høyre og Frp ble det gjort mye bra for transpersoner i Norge, nå kan juridisk kjønn byttes uten operasjon. Det er bra. Men jeg skulle ønske at vi, i 2019, så flere norske partier som ønsket å innføre en tredje juridisk kjønnskategori. Særlig vi som tilhører individorienterte partier, partiene på høyresiden, bør se viktigheten av å ha et lovverk som hjelper enkeltmennesket, samme hvor liten gruppe de tilhører, så sant det ikke skader noen andre.

Det fødes barn uten bestemte kjønn. Det fødes også barn som ikke har de kjente sammensetningene av kjønnskromosomene XX og YX. Dette kan kalles en genetisk sykdom, mutasjon eller variasjon. Hva det kalles er egentlig ikke så nøye, det er naturlig og det er biologisk. Derfor bør denne debatten ikke handle om biologi, den bør handle om hva vi som politikere kan gjøre for å gjøre hverdagen enklest mulig for flest mulig.

Vi kan hente inspirasjon fra land som Thailand, Nepal og Australia for å skape en politikk som respekterer alle mennesker for den de faktisk er. For en politiker som setter individet først, er svaret på om vi trenger en tredje kjønnskategori innlysende, svaret er ja og jeg håper min egen regjering ser nødvendigheten av å innføre det.

Enhver individualist bør kjempe for alle individer. Også de som verken er mann eller kvinne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.