Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvem er mektigst, platebransjen eller piratene?

Dagbladet kårer Musikk-Norges mektigste.

Les også: De to mektigste diskuterer fildeling og åndsverk1. & 2.

Petter Sunde (Pirate Bay) vs. Marte Thorsby (IFPI). Det har vært en brutal konfliktlinje i musikkbransjen i årevis, men det begynner å bli tid for en real showdown. Etter mange år på teknologidefensiven og med et stadig krympende cd-marked som motivasjonsfaktor, har platebransjen for alvor satt inn offensiven mot nettpiratene. «Piracy Kills Music»-kampanjen ble nok litt for «taggerhue»-aktig i sin propagandistiske ensidighet, så strategien nå er å vinne tilbake gratispassasjerene gjennom å forbedre kundevennligheten for lovlig nedlasting og finne alternative modeller for å sikre penger til de som skaper musikken. De ofte velartikulerte musikkpiratene har på sin side stayerevne i sin ideologiske overbevisning, og har uansett oppnådd å trigge platebransjen til kamp.

3.

Trond Giske, kulturminister. Har delt ut hauger med penger til rockformål over statsbudsjettet, og vist vilje til å detaljstyre pengestrømmen. Virker glødende opptatt av rock og pop på den måten at han tar den seriøst og ønsker å oppvurdere den i forhold til andre kulturuttrykk - en first i Norge. Feste kan han også.

4.

TV 2. «Først & sist» med Fredrik Skavlan hadde en unik posisjon som promokanal nummer én for norsk platebransje. «Grosvold» har ikke arvet dominansen, så i stedet har TV2 fått en musikalsk gullrekke med «Senkveld», «Idol» og til og med «Skal vi danse», hvis gjennomslagskraft illustreres av Madcon-Tshawe.

5.

Platekompaniet. Monopolsituasjonen er forsterket etter at Free Record Shop ble kjøpt opp av en spillkjede. Åpner nedlastingsbutikk i 2008.

DE MEKTIGSTE: Marte Thorsby i IFPI og Peter Sunde i The Pirate Bay. Foto: TRULS BREKKE/LARS MYHREN HOLAND
DE MEKTIGSTE: Marte Thorsby i IFPI og Peter Sunde i The Pirate Bay. Foto: TRULS BREKKE/LARS MYHREN HOLAND Vis mer

6.

Øyafestivalen ved Claes Olsen. Fikk kulturministerens knutepunktmillioner. Fortsatt de flinkeste i klassen til å jobbe både nasjonalt og internasjonalt - i behagelig avstand fra festivalkrigen på Sørlandet.

7.

Petter Singsaas, Universal-direktør. Norges største plateselskap har formidable markedsandeler, og fikk i fjor sitt beste årsresultat siden 2004. Ingen er bedre på bestselgere enn Universal, men hvem skal hyres inn som den nye Lage Fosheim?

8.

Stargate, produksjonsteam. Stor symbolmakt som parameter for norsk gjennomslagskraft internasjonalt. Grammy-nominasjoner i fleng og en klientliste som et kjendisblad.

9.

Toffen Gunnufsen, Hovefestivalen. Aldri har hans status som Norges beste programsnekker vært tydeligere enn i 2007, da Quart holdt på å gå dukken og Hove slo til fra første stund. Det er jammen deilig med raus pengesekk!

10.

Madrugada. Det ubestridt største bandet i Norge, en status som morbid nok bare økte etter Robert Burås’ tragiske bortgang. Bassist Frode Jacobsen seiler dessuten opp som en ny norsk superprodusent, han har blant annet hendene på rattet til Ingrid Olavas debutalbum.

Disse har også makt:

iTunes, NRK P1s musikksjef Per Ole Hagen, NRK P3s musikksjef Håkon Moslet, Waterfalls Kai Robøle, produksjonsselskapet Dinamo, Farojournalen-redaktør, Idol-dommer og rikssynser Asbjørn Slettemark, fjorårsvinner, Idol-eier og Kurt-direktør Jan Fredrik Karlsen, Inger Dirdal i Music Export Norway, Arnfinn Bjerkestrand, sjef i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) Bendik Hofseth, generelt styremedlem med blant annet verv i Bylarm og NOPA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media