MINUTT FOR MINUTT: Den norske fregatten «KNM Helge Ingstad» sett fra gården By på Byneset i Trondheim 30. oktober. Storøvelsen «Trident Juncture» åpnet med en minutt-for-minutt-overført invasjon som ikke imponerte noen. Noen dager seinere ble det atskillig mer action - da fregatten havarerte i Øygarden, Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
MINUTT FOR MINUTT: Den norske fregatten «KNM Helge Ingstad» sett fra gården By på Byneset i Trondheim 30. oktober. Storøvelsen «Trident Juncture» åpnet med en minutt-for-minutt-overført invasjon som ikke imponerte noen. Noen dager seinere ble det atskillig mer action - da fregatten havarerte i Øygarden, Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Dagbladet 150 år

Hvem er PR-kåtest i landet her

Vi kan ikke glemme 2018 helt før året er oppsummert. Her er Kjendistroppen, fritt etter Kjell Syversens Kjendistoppen i Dagbladet på 70-tallet.

Et viktig aspekt ved Dagbladets historie, er at avisen har vært en betydelig inspirasjonskilde og pådriver innen norsk humor. Det var et stjernelag av medarbeidere som gjorde humoren i Dagbladet unik. Bysiden, som i en årrekke ble redigert av Reidar Anthonsen, serverte daglig bidrag fra noen av Norges fremste utøvere innen glad kunst: Kjell Aukrust, Gösta Hammarlund, Nils Wærenskiold, Henrik Tikkanen, Fredrik Stabel - og mange flere.

SKRIVER OM HUMOR: Alf Tande-Petersen, alias Tande-P., var ansatt i Dagbladet i mange år.
SKRIVER OM HUMOR: Alf Tande-Petersen, alias Tande-P., var ansatt i Dagbladet i mange år. Vis mer

Petit-humor

Humor var også en viktig ingrediens i Dagbladets mange petiter og lørdagsportretter, skrevet av blant andre Arne «Plut» Hestenes, Knut Eidem, Ruth «Rubi» Bjørneboe, Harriet Eide, Sissel Benneche Osvold, Artur Arntzen - og mange flere.

Og sist, men ikke minst: Hver lørdag var en hel side i Dagbladet avsatt til humor og glede. Da undertegnede begynte i Dagbladet, het denne «På siden». Den ble driftet av Kåre Tarjem og Thor Ellingsen, og jeg var heldig nok til å bli opptatt som et tredje medlem av redaksjonskollegiet.

Oppgradert

Vi gikk på restaurant og spiste godt på avisas regning. Samtidig ble kjølen lagt for neste «På siden». Med ujevne mellomrom ble humorsiden oppgradert. Vi fikk «Nye På siden» og «Splitter nye På siden.»

Blant «løsmedarbeiderne», som de ble kalt, var navn som Thore Hansen, Joker og Ystad. Og mange flere. Takk for at jeg fikk være med på dette rause kapittelet i norsk avishistorie!

Og her er 2018-utgaven av Kjendistroppen der Dagbladet blåser liv i lista over dem som har gjort seg mest fortjent til tittelen «Årets mest PR-kåte»:

8. plass: Sylvi Listhaug - «Årets unnskyld»

Hvem er PR-kåtest i landet her

Etter å ha stått på venteliste B i en årrekke, klarte eks-minister Listhaug, også kjent som politikkens svar på Petter Northug, å erobre sisteplassen på 2018-rankingen. Listhaug skulle framføre et «unnskyld» i Stortingssalen. I første omgang klarte hun ikke å framføre ordet, ihvertfall ikke hørbart, men etter tre forsøk lyktes hun. Selv hevder hovedpersonen at grunnen til at hennes «unnskyld» knapt var hørbart, var en feil på høyttaleranlegget.

7. plass: Knut Arild Hareide - «Årets vaffelrøre»

Hvem er PR-kåtest i landet her

Kristelig Folkeparti er ett av landets minste partier, et faktum som tydeligvis har gått ledelsen hus forbi. Partiet er på størrelse med et gjennomsnittlig norsk grendalag. Den harde kjerne består av et par hundre medlemmer som samles fire ganger i året for å lage vaffelrøre. Under et slikt vaffelrøremøte i første kvartal i 2018, lanserte Knut Arild en visjon, intet mindre. Han ville samle Norge til et bedre politisk rike, ved å lage en regjering med fire, varme bankende vaffelhjerter. Juryen gir Knut Arild heder og ære for forsøket, men konstaterer at resultatet kun ble røre. Lørdom: «Selg ikke vaflene før sperregrensen er nådd».

6. plass: Märtha Louise - «Årets hyttesalg»

Hvem er PR-kåtest i landet her

Ari Behns fraskilte kone, Märtha Louise, vil selge kongehytta «Bloksbjerg» på Hankø for et stort millionbeløp. Juryen, som har foretatt en grundig befaring av den royale boligmassen på Hankø, heller kaldt vann i årene til selger. I sitt alternative prospekt påpeker juryen at man er avhengig av båt eller helikopter for å innta feriestedet. «Bloksbjerg» har dessuten en kronglete og bratt atkomst, noe som krever at beboere og besøkende har joggesko og god fysisk form. Avslutningvis skriver juryen: «Kong Olav dro ofte til Bloksbjerg, men aldri uten å ha i nærliggende beredskap den velutstyrte husbåten 'KNM Norge'. «Bedre med en forfriskende gin-tonic på akterdekket enn i klatreveggen.»

5. plass: Per Sandberg - «Årets gammeldansk»

Hvem er PR-kåtest i landet her

«Per Sandberg har preget nyhetsbildet gjennom hele 2018. Innsatsen kuliminerte med at han og kjæresten uredd brente en avis i full offentlighet i november. Juryen gir Per Sandberg og hans makker heder og ære for tiltaket, all den tid det trolig virket preventivt og minnet folk på brannfaren i den travle førjulstida. Ellers føler Sandberg seg urettferdig behandlet av mediene. Som han snurt uttaler til juryen: «Det var ingen kritiske røster å høre den gangen Eddie Skoller begikk barnerov og flyttet sammen med uskyldsunge Sissel Kyrkjebø.»

4. plass: Siv Jensen. «Årets leietaker»

Hvem er PR-kåtest i landet her

Finansminister og leder av Fremskrittspartiet, Siv Jensen, leier en sjønær hytte ved Oslofjorden av Tobakks-Andresen. Mange frykter at det foreligger økonomisk kokkelimonke, fordi leien er lav. Jensen hevder at hun må bruke store summer til nødvendig vedlikehold. Senhøstes gikk fru Tobakks-Andresen ut og bekreftet at hytta er kondemnabel og nærmest ubeboelig. Juryen gir Jensen sin støtte: «Det må være klinkende klart at ministeren alene bestemmer standard på egen hytte. Noen velger Mercedes fra Avis som leiebil, mens andre synes det holder med 'Rent-A-Wreck'.»

3. plass: Kjell Inge Røkke - «Årets giver»

Hvem er PR-kåtest i landet her

I november fikk Frelsesarmeens butikk-kjede Fretex et stort antall skreddersydde dresser og blazere i gave fra en anonym giver. Enkelte av dressene hadde en verdi på NOK 100 000,-. Kort tid etter salget sto Aker-milliardær Kjell Inge Røkke fram, med skreddersydd, kledelig beskjedenhet, og innrømmet at jo, han var den «anonyme» giveren.

Juryen, som i denne sammenhengen velger å opptre anonymt, gir Kjell Inge Røkke følgende gode råd: «Hvis det er slik at Røkke virkelig ønsker å være anonym giver, så vil vi anbefale at han ikke putter gule postit-lapper med navnet sitt på i lommer og for på luksustekstilene, samt at han ikke frakter klærne til Fretex-butikken på Majorstua i Oslo med firma-limousinen til Aker. Hvis ønsket om å være anonym giver er ektefølt, så dump klærne i nærmeste Fretex-contaier», anbefaler juryen.

2. plass: Trine Skei Grande. «Årets mobber»

Hvem er PR-kåtest i landet her

Sjefen i Venstre, Trine Skei Grande, eller Skurtresker'n som hun også kalles, ble i 2018 regjeringsmedlem. Men det er som mobber at Grande har erobret en plass på denne fornemme rankingen. Via høyttalende telefon klarte hun på en effektiv måte å tilkjennegi hva hun mener om sin nestleder, Habid Raja.

Juryen berømmer Trine Skei Grande for hennes erfarne omgang med høyttalende telefoner. I et direktesendt radioprogram noe senere, sa hun til en deltaker som ikke var i studio, men var med på telefonen: «Æ sei fra æ, her og no, at æ e i studio æ å. Så du ittj begynne å snakk sjit om mæ». «Angrep er det beste forsvar», slår juryen fast.

1. plass (Fanfare: «Gammel Jegermarsj»): Jens Stoltenberg - «Årets minutt-for-minutt.»

Hvem er PR-kåtest i landet her

Mange benket seg foran flatskjermen da Nato skulle vise muskler i Norge. Storøvelsen «Trident Juncture» åpnet med en minutt-for-minutt-overført invasjon på Byneset utenfor Tronheim. Endelig skulle Putin og den skamklipte Legokloss-despoten i Nord-Korea få svar på tiltale.

Juryen skriver om tv-sendingen: «Innledningsvis kom et stor jetfly inn over Byneset. Det viste seg å være Norwegian som fløy inn Nato-generalene, som bodde på Grand Hotel i Oslo. Ute på fjorden kjempet to landgangsfartøyer seg mot land, men det gikk så sakte at irriterte tv-seere ringte NRK og klagde over at tv-signalet hadde hengt seg opp, Svaret de fikk var at tv-signalet var OK. Derimot hadde invasjonen av Byneset hengt seg opp.»