Hvem er redd for islam?

Det må finnes en tredje vei mellom Hege Storhaugs anti-islamske megafonprosjekt og Henrik Thunes europeiske selvpisking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ISLAM: I en debattartikkel her i Dagbladet advarer Henrik Thune mot «en småilter intellektuell vekkelse» som går over landet. Det er de nykonservative som nå formerer seg. I god puritansk ånd søker Thune å «oute» de nykonservative med håp om at de da gjør som trollet i møtet med dagslyset; sprekker. Felles for dem Thune kaller nykonservative, fra Hege Storhaug til Nina Witoszek, er at de alle på ulike måter prøver å anvende sin kritiske fornuft på islam. Thune liker ikke det for da kaster de nemlig vrak «på Vestens mangeårige selvkritiske oppgjør med egen fortid som kolonialist og verdimisjonerende verdenshersker.» Den intellektuelles rolle er ikke lenger å stå på barrikadene og forsvare ytringsfriheten, men sitte selvpiskende med bar overkropp i studerkammeret og ta uendelige og nådeløse oppgjør med Europas fortid.

Thunes redsel for den framvoksende nykonservatismen bygger på en kortslutning. Den innebærer implisitt at alle som er kritiske til islam også er redd for at muslimene skal overta verden. Noen, som Hege Storhaug er sivilisasjonspessimister, men den tradisjonelle intellektuelles oppgave er gjennom dialektikk å bygge en bedre framtid ved å forene det som til nå har vært adskilt. Å forene islam med europeiske opplysningsidealer gjennom en kritisk, men rasjonell tilnærming.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer