Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvem er tapere?

Er det ok at toppidrettsutøvere tar seg en øl?

DET ER ENKELTE leie erkjennelser i unge mennesker liv man ikke kommer utenom. Som dagen du skjønner at foreldrene dine ikke er uten feil, faren din ikke sterkest i verden, at heller ikke du unngår kviser, og at dine forbilder er som folk flest. De både drikker og ljuger.

JEG HUSKER DA jeg fikk høre at fotballhelten min gikk på fylla og pophelten gikk fra kona. Men det var ikke derfor jeg sommeren etter drakk meg full og gjorde det slutt med feriekjæresten. Enkelte vil nok kanskje hevde det. For eksempel finnes det nå folk i Fotballforbundet som er redd for at tenåringer Norge rundt skal bli hekta på Gammel dansk og salami, etter oppstyret rundt Eirik Bakke og Steffen Iversen uskyldige blindtest i Dagbladet. Er det rart danskene kaller oss en tapernasjon?

HVILKEN VERDEN er det Fotballforbundet lever i? Vil Fotballforbundet at landets yngre fotballgutter og fotballjenter skal vokse opp og bli som Øyvind Leonardsen og Hege Riise? Er det ikke kjedelig nok med norske langpasninger?

ÅGE HAREIDE OG hele fotballnorge ler med når møringen forteller om gode gamle dager som proff i England, om den tida da spillerne tok seg en liten skarp en før de gikk på banen, og begynte lørdagsfesten i pausen. Hø-hø, det var vilt det. Men da islendingen Tryggvi Gudmundsson fra Stabæk forrige onsdag tok noen øl for mye med gamle venner i Tromsø, fikk han karantene og ble fordømt for usømmelig oppførsel.

Alle som har hatt fotballsko på beina vet at også fotballspillere drikker. Men vi bor i et land der det er lettere for en statsminister å innrømma at han har røyka hasj, enn for en fotballspiller å si at han tar seg en fest.

HUSKER DU DEN danske kraftspissen Preben Elkjær? Nordmenn likte godt Preben. Han var så folkelig, Preben. Og i pausen hendte det at Preben like godt tok seg en røyk. Sånn kan vi nordmenn like - så lenge det skjer i utlandet. Da vår egen Myggen ble tatt i røyking ble vi forferdelig skuffa, sjokkert og fordømmende. Øl drikker han også. Fy og skam. Men hva er verst? En fest i måneden, eller sitte halve året i høydehus - som nå er blitt forbudt mot sterke protester fra idrettspampene?

ALLE KAN VÆRE enige om at Pål Arne Fagernes har oppført seg dumt. Ikke bare en gang. Men hvor storsinna er Fridrettsforbundet som bannlyste spydkasteren? Burde de ikke gi den talentfulle enda en sjanse, sjøl om han har både truet journalister og sprunget på biltak? Er det ikke nettopp idrettsbevegelsen som er så glad i begreper som «å inkludere» og «ta vare på»?

DET ER IKKE bare idretten som har et noe forkvaklet syn på hvordan rollefigurer skal oppføre seg. Det er ikke mange år siden homofile Anders Gåsland ble frosset ut som ungdomsleder i partiet til vår sittende statsminister.

TENK OM Anders Gåsland var en usedvanlig begavet fotballspiller. Hadde han da fått plass på landslaget som spiller mot Danmark i morgen?

Heia Norge.

Artikkelforfatteren vikarierer som reportasjeleder i FREDAG.

<!--BTEK0--> SLIK VIL VI SE HAN: - Vi bor i et land der det er lettere for en statsminister å innrømme at han har røyka hasj, enn for en fotballspiller å si at han tar seg en fest, skriver artikkelforfatteren. Her er Myggen. I et pent og rent øyeblikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media