STERKE SAKER: Russlands president Vladimir Putin viser muskler i Sotsji denne uka. Samtidig trådte en ny lov i kraft som kan stenge store internett-selskaper ute fra Russland. Foto: Reuters/NTB Scanpix
STERKE SAKER: Russlands president Vladimir Putin viser muskler i Sotsji denne uka. Samtidig trådte en ny lov i kraft som kan stenge store internett-selskaper ute fra Russland. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer

Hvem er tøffest i trynet?

Har Putin tenkt å måle krefter med Google og Facebook?

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Spørsmålet er påtrengende etter at en ny lov trådte i kraft i Russland sist uke. Loven åpner for å kunne stenge det russiske nettet for store selskaper som Google og Facebook. Men loven beskrives som både uklar og selvmotsigende. Dessuten er det spørsmål om det både er politisk ønskelig og teknisk mulig å stenge verden ute, eller innføre et nytt teknologisk jernteppe rundt Russland.

Loven krever i utgangspunktet at internettselskaper som har data om russiske borgere skal flytte sine servere med disse opplysningene til Russland. Hvis ikke risikerer de å bli stengt ute fra den russiske nettverdenen, slår loven fast. Store selskaper som Google og Facebook har allerede sagt at de ikke er interessert i å flytte sine opplysninger om russiske borgere til servere i Russland. Russiske lovgivere sier at den nye loven er nødvendig for å sikre russere personvern. Men loven kan i ytterste konsekvens prøve å stenge Russland for resten av internettet, slik at russerne i prinsippet bare har tilgang til informasjon som finnes i Russland

Kritikere av den nye loven mener at det de beskriver som dens uklare og selvmotsigende sider gjør at det er uklart hva selskapene skal gjøre for å etterleve loven. De frykter at også denne loven vil bli brukt selektivt, for å ta dem det er politisk nødvendig å ta. De ser på loven på samme måte som flere politiske lover som er vedtatt etter at president Vladimir Putin kom tilbake som russisk president i 2012, som for eksempel lover som forbyr flere former for «ekstremisme», som jentene i Pussy Riot ble dømt etter.

Twitter rammes ikke av den  nye loven. Ifølge russiske myndigheters overvåkingsorgan av massemedier Roskomnadzor, så lagrer ikke nett-tjenesten personlige data, og rammes dermed ikke av loven. President Putin er ikke kjent som en ivrig nettbruker, eller bruker av sosiale media i det hele tatt. Det er derimot statsminister Dmitrij Medvedev, som lånte presidentembedet fra Putin i fire år fram til 2012. Han er en ivrig bruker av Twitter.

Det samme er den hardtslående visestatsminisneren Dmitrij Rogozin, som bruker Twitter effektivt og hardtslående for å provosere, og framheve Putin-regimets nasjonalistiske og militaristiske sider. Det meste tyder på at internett har kommet for å bli, også i Russland. Og selv Putin-regimets ivrigste provoktører er tungt smittet av basillen. For å si det som det en gang ble sagt i Bedehus-Norge: «Synda har komen for å bli». Også i Russland.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.