Hvem er udemokratisk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EUROPA: EU-tilhenger Grete Berget prøver igjen (8.1) å stemple nei-folket som udemokratisk. For henne er det enkelt: enda en folkeavstemning, et lite ja-flertall og vips er vi inne i EU - for godt! Dette er virkelig å endre grunnloven og spillereglene. Sverige er med i EU fordi folkeflertallet vippet over på ja akkurat i fem dager rundt folkeavstemningen i 1994, ellers har det både før og etter vært nei-flertall i lange perioder.

Utgangspunktet, i §1 i Grunnloven er at Norge er et selvstendig, udelelig og uavhendelig kongerike. Selve kjernen i dette å være en suveren stat vil bli opphevet ved EU-medlemskap. EU har en indre dynamikk, går inn på stadig nye områder og fjerner medlemslandenes veto. Norsk politikk vil bli avgjort av krefter og politikere som vi ikke kan stille til ansvar, ikke avsette i valg. Selve kjernen i demokratiet vil oppheves.

Grunnlovens bestemmer at slike fundamentale og omfattende endringer ikke er noe som skal kunne avgjøres av tilfeldige flertall. Det kreves solid, kvalifisert flertall over tid, jfr. §112 om hva som skal til for å endre Grunnloven, nemlig fremsettelse på et storting og valg av nytt storting før det kan vedtas, med 2/3 flertall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer