Helgekommentaren ved Aage Borchgrevink:

Hvem f … er egentlig onkel Equinor?

Vår stolthet og vår skam

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I september kom Equinors konserndirektør for Brasil, Margareth Øvrum, med noen usedvanlig klossete uttalelser til støtte for Brasils høyrepopulistiske president, Jair Bolsonaro . Var selskapets verdier og klimamål bare bløff?

Øvrum var kjapp med å beklage, men ikke før spørsmålet om hvorvidt selskapet skal splittes og den fossile internasjonale virksomheten selges kom opp.

Argumentet for partering er at staten bør bruke eiermakt for å tvinge selskapet fra fossil til fornybar energi. Det er ikke i Norges interesse å utsette det grønne skiftet ved å investere i mer olje og gass i utlandet.

Forslaget utfordret Norges femte statsmakt og møtte en vegg av taushet. Politikken skal ikke gripe inn i forretningslivet. Slikt gjør man ikke!

Er klimakrisen i ferd med å rokke ved dette tabuet? Norge trenger et raskt grønt skifte. Staten kan snart gjøre et comeback som industriarbeider, etter å ha vært på defensiven siden åttitallet.

Denne høsten dukket jeg opp til overflaten etter et lengre fridykk i oljebransjen. I fem år har jeg samlet materiale og skrevet en uautorisert historie om Equinor, gigantselskapet tidligere kjent som Statoil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer