Hvem faen er egentlig Askil Holm?

Komiker Jon Niklas Rønnings mobbetekst av «Hallelujakamerat» Askil Holm endte i samarbeid.

MODERNISER TRØNDERROCKEN: Vi har vel mye av den samme brodden i tekstene til Åge Aleksandersen, Terje Tysland og Hans Rotmo, det som gjorde trønderrocken så viktig, sier Askil Holm - som har fått teksthjelp av komiker og tekstforfatter Jon Niklas Rønning. Foto: Anders Grønneberg
MODERNISER TRØNDERROCKEN: Vi har vel mye av den samme brodden i tekstene til Åge Aleksandersen, Terje Tysland og Hans Rotmo, det som gjorde trønderrocken så viktig, sier Askil Holm - som har fått teksthjelp av komiker og tekstforfatter Jon Niklas Rønning. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå er gutta venner og samarbeidspartere - med veldig lik musikksmak.

Parodi ble til plate med rockeren Askil Holm (32) og komikeren Jon Niklas Rønning (33).

Anonyme Askil De nye gitarkameratene Espen Lind, Alejandro Funtes, Kurt Nilsen og Askil Holm ble en stor suksess fra 2006 og fram mot 2010.

De tre førstnevnte var godt kjent, mens Askil Holm en mer anonym kar.

- Det fikk meg til å skrive parodien «Hallelujakameratene» med tekstlinja «hvem faen er egentlig Askil Holm», sier Jon Niklas Rønning.

På egne ben Sangen har levd sitt eget liv i showet til Marit Voldsæter. Da hun avsuttet turneen i Tromsø 2007, kuppet Askil Holm showet og overrasket henne med å komme inn så scenen i Brann-skjorte med teksten på brystet:

«Det e æ som er Askil Holm».

Nå er det samarbeidet mellom De nye gitarkameratene historie, og Askil Holm er tilbake på egne ben.

Askil Holm

• Født 1. juni 1980, musiker, låtskriver og plateprodusent fra Namsos.

• Gjennombruddet kom på Bylarm i Kristiansand 2001, sammen med med låta «The Boy with the Boomerang».

• Fikk platekontrakt på Universal og ga ut cd-en «Daydream Receiver» i 2003. Sangen «Seven Days in the Sun» havnet på Harald Zwarts film «Agent Cody Banks».

• Holm var også med i «De nye gitarkameratene», sammen med Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Espen Lind.

• Debuterer med «Ei ny tid», hans første album med norske tekster.

- Jon Niklas og jeg har holdt kontakt i fem-seks år, og gradvis kom ønsket om et samarbeid, sier Holm.

Unge menns betraktninger Det markerer Askil Holms overgang til å synge på norsk. Han ønsker dermed å fornye og vitalisere trønderrocken, som han er sterkt inspiret av.

- Vi er litt sånn Jahn Teigen og Herodes falsk - uten sammenligning forøvrig - likevel; musikeren og humoristen som har funnet hverandre, sier Rønning.

Holm og Rønning er jevngamle og har mange av de samme opplevelsene fra ungdomsdagene og fram til voksenperioden, til tross for at Jon Nilkas er bygutt og Askil er fra bygda. Fellesnevneren er stedet mellom rastløse facebook og dypdykk i fedrenes vinyl/cd-samling.

Albumet som er like rundt hjørnet har fått tittelen «Ei ny tid», og blir beskrevet som en slags temarockplate der musikken er modernisert trønderrock med slagside mot Tom Petty.

Åge, Tysland og Rotmo - Den røde tråden er urban rastløshet. Vi har spilt ball til hverandre, og jeg har formulert mange av Askils tanker. Tekstene handler om urban fremmedgjorthet, tomhet, realisering og valg, sier Rønning, som avviser at den er depresseiv - snarere tvert om.

Tekstene har også poltiisk brodd - ikke partipolitikk, men mer som et overordnet bakteppe.

Musikalt står namsosværingen Askil Holm på skuldrene til Terje Tysland, Åge Aleksandersen og Hans Rotmo.

Jon Niklas Rønning

• Født 2. september 1979 i Oslo, norsk skuespiller, tesktforfatter og komiker - mest kjent fra duoen Bye & Rønning, med Anders Bye.

• Duoen er kjent for sine treffende parodier på kjente personer i Norge, og har hatt mange show på teaterscener og tv.

• Rønning er musikkorient og interessert, speseilt i amerikansk tradisjonsrock og svensk visesang/rock á la Lars Winnerbäck og Stefan Sundström.

Har skrevet norske tekster til Askil Holms kommende cd, «Ei ny tid».

- Jeg er blitt omtalt som trønderrockens arveprins, sier Holm - en beskrivelse han er godt fornøyd med.

I dette musikalske samarbeidet viser Jon Niklas Rønning at han er mer enn en humorist i duoen Bye og Rønning - mannen har også en seriøs fortellerstemme.

Musikals forteller gutta at den har referanser til Åges «Ramp» og Lars Winnerbäcks «Søndermarken» - henholdvis en norsk og en svensk klassiker.

HALLELUJA: Fra venstre: Askil Holm, Alejandro Fuentes, Kurt Nilsen og Espen Lind (De nye gitarkameratene) på scenen på Herr Nilsen i 2006. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HALLELUJA: Fra venstre: Askil Holm, Alejandro Fuentes, Kurt Nilsen og Espen Lind (De nye gitarkameratene) på scenen på Herr Nilsen i 2006. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer