DEBATT

Hvem faktasjekker faktasjekkerne?

De som kritiserer en annen samfunnsdebattant for mangel på presisjon, bør være særlig påpasselige med å selv fremstille saken presist og ikke gi et feilaktig bilde.

I STRID: Amal Aden (bildet). - Når hele debatten tar utgangspunkt i Adens angivelig uriktige og lemfeldige omgang med fakta, gjør det åpenbart en vesentlig forskjell om hun selv har fremsatt direkte usanne beskyldninger, eller bare vært treg med å korrigere andres feiltolkninger. Foto: Monica Strømdahl
I STRID: Amal Aden (bildet). - Når hele debatten tar utgangspunkt i Adens angivelig uriktige og lemfeldige omgang med fakta, gjør det åpenbart en vesentlig forskjell om hun selv har fremsatt direkte usanne beskyldninger, eller bare vært treg med å korrigere andres feiltolkninger. Foto: Monica Strømdahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For ordens skyld og innledningsvis: Dette er overhodet ikke ment som noen overordnet gjennomgang eller konklusjon (verken om den konkrete Amal Aden-debatten som har gått den siste uken eller om de mer prinsipielle spørsmålene den reiser), men utelukkende som noen snevre påpekninger om ett av debattens underpunkter, og hvordan den opprinnelige fremstillingen av dette konkrete punktet har vist seg å være særdeles villedende.

En lengre versjon av artkkelen, med mer utfyllende og komplett sitering fra kildene, er publisert på forfatterens blogg.

Som de fleste vel etterhvert har fått med seg i ulike medier, har det den siste uken gått en lengre debatt om Amal Adens troverdighet og etterrettelighet, etter at avisen Utrop stilte spørsmål ved denne og begynte å ettergå noen av hennes utsagn.

En av sakene som har blitt trukket frem som et eksempel på Adens angivelige lemfeldige omgang med fakta, er hennes foredrag i Kabelvåg i 2014 og etterspillet.

Ismail Hussein, som var til stede på foredraget sammen med tre andre somaliske venner, forteller til Utrop at han ble sjokkert av å lese det påfølgende intervjuet i lokalavisa Våganavisa, der

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer