Hvem feilinformerer?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DØDSHJELP: Lars Johan Materstvet og Aslak Syse avviser 22.1.07 min påstand om at visse former for smertelindring kan forkorte livet og at dette bekreftes av forskningen. De henviser til en Lancet-artikkel fra 2003. Den forskning som er gjort i Norge (!) er etter min mening tilstrekkelig til å bekrefte min påstand.

Det er nok å vise til undersøkelsen som er publisert i Tidsskrift for den Norske Lægeforening, nr. 20/2006 av Førde, Kongsgaard og Gjerløw Aasland. Forskerne undersøkte 12 tilfelle av lindrende/terminal sedering ved norske sykehus. I 4 av disse tilfelle heter det at behandlingen «kan ha» eller «kunne ha» fremskyndet døden. I ett tilfelle var det «usikkert» om døden var fremskyndet. Når nesten 50% av tilfellene representerer en mulig livsforkortelse vil det være meningsløst å trekke den slutning at behandlingsformen ikke i realiteten noen ganger forkorter livet. At dobbelt-effekten av ekstrem medisinering også innebærer livsforkortelse er så selvsagt at jeg aldri har hørt det bestridt i noen seriøs debatt.

Den nederlandske eutanasi-foreningens spekulasjoner om en fremtidig selvmords-pille har liten støtte i våre søsterorganisasjoner og er uansett ikke spesielt tiltenkt «gamle og livstrøtte» - slik den fabulerende høyesterettsdommer Drion ønsket seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer