DEBATT

Debatt: Kirka og homofile

Hvem ga deg rett til å kaste stein?

Det blåser omkring tidligere freeskier Andreas Håtveit om dagen, og det er gode grunner for å la vinden fortsette å røske litt i lua og lokkene til X Games-vinneren.

KLANDERVERDIG: At Andreas Håtveit velger å bruke sin kjendisstatus for å påvirke generalforsamlingen i KRIK, er klanderverdig, og sender skadelige signaler til unge som trenger å høre at de er bra nok uansett, skriver innsenderen. Her er Håtveit da han var med i «Mesterne mester» i 2016. Foto: Bjørn Langsem
KLANDERVERDIG: At Andreas Håtveit velger å bruke sin kjendisstatus for å påvirke generalforsamlingen i KRIK, er klanderverdig, og sender skadelige signaler til unge som trenger å høre at de er bra nok uansett, skriver innsenderen. Her er Håtveit da han var med i «Mesterne mester» i 2016. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Marit Liarbø
Marit Liarbø Vis mer

Dagbladet omtalte 20. oktober saken om Andreas Håtveits uttalelser rundt ungdomsorganisasjonen Kristen Idrettskontakt (KRIK) og deres vedtak om å la kristne som lever i homofilt samliv få inneha frivillige lederverv.

Håtveit har frontet en protest mot styrets beslutning, og truer med å bryte med KRIK dersom vedtaket opprettholdes. Han mener man som homofil kan være leder på en ren idrettsleir, men at man ikke kan opptre som leder eller forbilde på en kristen leir.

Med en slik uttalelse kommuniserer han implisitt at homofili er uforenlig med kristen tro. Dette medfører ikke riktighet.

I Dagbladets omtale av saken tar en håndfull kjendiser kraftig avstand fra Håtveit, noen med hardere ord og karakteristikker enn andre. Holdningene Håtveit forfekter er dessverre ikke fremmede, og mange har fått smake konsekvensen av denne (gjerne framstilt som «bibelske») måten å rettferdiggjøre ekskludering på. Vi i Skeivt kristent nettverk ønsker derfor å ta oppfordringa fra TV-profil og standupkomiker Adam Schjølberg, som nå ber andre kristne bruke stemmen sin.

Skeivt kristent nettverk (SKN) ble etablert i mars 2019 av en gruppe skeive troende (og tvilende) med bakgrunn fra ulike frikirkelige menigheter. Behovet for å møte likesinnede er stort, og ønsket om tilhørighet i et aksepterende fellesskap med forståelse for konseptet tro og dens betydning, er påtrengende.

Åpen Kirkegruppe har gjennom tiår jobbet og vunnet fram i Den norske kirke, mens det til nå ikke har eksistert noen form for nettverk for oss med bakgrunn fra ulike typer frimenigheter.

I disse sammenhengene råder fortsatt en bibeltolkning som utelukkende definerer homofili som «synd», og det har fått prege forkynnelse og lære uten motstand over så mange år at det tar tid å snu tankemønsteret. På samme måte som det tok tid å endre tanken om at slavehold ikke er i tråd med kristne verdier, selv om bibelen ber slavene underordne seg sine herrer. Eller tanken om at man ikke kan ha kvinnelige prester fordi bibelen sier at kvinnen skal tie i forsamlingen.

Mange mennesker tilknytta SKN har opplevd åndelige overgrep og traumer i sine menigheter, knytta til sin seksuelle identitet og kjønnsidentitet, og mange undertrykker i årevis sin legning på grunn av forkynnelsen de møtes med. Man blir fortalt at kristen tro og en ikke-heterofil legning er uforenlig, hvilket skaper en opplevelse av å være skitten, «feil», ikke god nok og ikke velkommen med hele seg.

En slik forkynnelse fører ofte til dype indre konflikter, depresjon, selvmordstanker og alvorlige kriser. Dette må adresseres, og dette må det gjøres noe med. At KRIK i sitt styrevedtak fra august valgte å åpne opp for homofile ledere, er et steg i riktig retning, og det applauderer vi.

Kristen Idrettskontakt har siden starten i 1981 hatt en tydelig tilknytning til Den norske kirke, men har også vært et uttalt tverrkirkelig fellesskap som jobber på tvers av menighetsgrenser. KRIK hadde i 2018 ca. 15.000 medlemmer, og hovedmålet er å være et lavterskeltilbud for unge mellom 13–26 år, et kristent fellesskap hvor tros- og idrettsglede er det som forener.

Generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal uttaler i saken til Dagbladet at styret har ønsket å samle hele KRIK-familien, som selvsagt også inkluderer homofile kristne, og nå er det opp til generalforsamlingen om de ønsker å stille seg bak styrets beslutning eller ikke.

At Andreas Håtveit velger å bruke sin kjendisstatus for å påvirke generalforsamlingen og reversere styrets vedtak (som ifølge initiativtaker til KRIK, Kjell Markset, er i tråd med KRIKs historie og kultur), er klanderverdig, og sender skadelige signaler til unge som trenger å høre at de er bra nok uansett.

Disse unge trenger mer enn mange andre, å bli trygge på at Han som vi faktisk tror på, ikke omfavner eller støter fra seg folk basert på legning eller kjønnsidentitet. For hvordan tenker du, Andreas Håtveit, at KRIK skal kunne ivareta skeive ungdommer og få de til å føle seg velkommen dersom homofile ikke kan ha lederverv? Hvordan skal dere da med troverdighet kunne formidle en inkluderende og ikke-fordømmende Jesus til disse unge, samtidig som dere selv ekskluderer og fordømmer?

PRIDE: Dagbladets reporter reagerer på hvordan folk endrer oppfatning av ham så snart de finner ut at han er sammen med en mann. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Håtveit mener man som homofil ikke kan være forbilde på en kristen leir, og opptrer som en moralens vokter på vegne av Gud. Som den som definerer premissene for hva som er forbilledlig, hva som er «høy standard» og hvem som ikke når opp. Han mener åpenbart at hans tolkning av bibelen er den eneste riktige, og krever at den skal være rådende i KRIK, på tross av den elendighet et slikt syn har påført mennesker i menigheter rundt omkring.

Burde ikke KRIK være nettopp en arena hvor unge som risikerer å bli ekskludert fra menighetene sin,e fortsatt kan få lov til å finne trostilhørighet, og hvor man ikke henger seg opp i teologisk flisespikkeri?

Kjære skeive ungdommer både i og utenfor KRIK, både dere som kjenner dere trygge og dere som er utrygge, dere som er inne i skapet og dere som har kommet ut. Dere som strever og leter og oppdager og undrer, og dere som er i ferd med å lande og kjenner at brikkene faller på plass. La oss få fortelle dere at det finnes ulike måter å tolke bibelen på, og den Jesus vi i SKN kjenner, har plass også til deg som ikke passer inn i hetero-normen. Dere er alle gode nok som dere er. Dere er elska og verdifulle, og ingen av dere skal behøve å velge bort troen på Jesus. Han velger aldri bort noen av dere.

Det er ikke sånn at man har rett bare i kraft av å være kristen og kjendis. Det var bare én som hadde rett til å kaste stein, og han valgte å ikke gjøre det. Husk det, kjære skeive ungdommer, og ikke la noen ta fra deg troen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer