TO LÅTER: Jarle Bernhoft er eneste norske navn på programmet i kveld, og framfører to av sine låter. Foto: Stella Pictures
TO LÅTER: Jarle Bernhoft er eneste norske navn på programmet i kveld, og framfører to av sine låter. Foto: Stella PicturesVis mer

Hvem gleder Bernhoft seg aller mest til å se under kveldens Nobelkonsert?

- Jeg har gledet meg til å se dem lenge.

(Dagbladet): En håndfull internasjonale artister skal tradisjonen tro hylle fredsprisvinnerne, som i år er Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman.

Eneste norske navn på programmet er Jarle Bernhoft, som rekker en prat med Dagbladet mellom pressekonferanse og generalprøve.

Bernhoft med to låter - Jeg tenker ikke så mye over at jeg er eneste norske artist, jeg føler ikke at jeg skal representere Norge. Jeg kan iallfall innbille meg at jeg ble valgt av musikalske årsaker, og ikke nasjonale, smiler 35-åringen fra Nittedal.

Når han entrer scenen i kveld, skal han først framføre låta «C'mon Talk», som han også spilte da han gjestet «The Ellen DeGeneres Show» i september, før han sammen med Kringkastingsorkesteret synger «Stay With Me».

- Jeg får gjøre to låter, det blir fint, sier Bernhoft.

- Absurd svært Kveldens sending når ut til rundt 100 land og potensielt 350 millioner husstander, uten at det gjør ham nervøs.

- Jeg er sånn som blir omvendt nervøs. Når det er få mennesker merker jeg nervene. Men med så mange tv-seere som det er snakk om nå, er det så absurd svært at jeg ikke klarer å ta det innover meg, sier han til Dagbladet.

At han er en del av Nobelkonserten 2011 anser han å være en ganske stor ære.

- Både i forhold til saken og prisen som en helhet. Jeg er stolt over å være en del av den gjengen med artister, sier han.

Ser fram til Scott og Monàe Årets fredsprisutdeling er i stor grad preget av kvinner og kvinnenes sak - med kvinnelige fredsprisvinnere og vertinner. Bernhoft er lite opptatt av skillelinjer, og tenker ikke over sitt kjønn i denne sammenheng.

- Det viktigste er først og fremst å være et godt menneske.

På spørsmål om det er noen han ser ekstra mye fram til å se og høre i kveld, svarer han følgende:

- Jeg gleder meg til å prate med Angelique Kidjo, hun er inspirerende personlighetsmessig. Jill Scott og Janelle Monáe har jeg gledet meg til å høre lenge. De er store størrelser i mitt musikalske liv, sier Bernhoft.

- Forbauselse og frykt - Programmet som når lengst ut er konserten, og bare én ting forklarer det - det er de menneskene som sitter her, sier Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, under dagens pressekonferanse i Oslo.

«De menneskene som sitter her» er kveldens vertinner og samtlige artister som vil være å se på scenen i Oslo Spektrum i kveld, når fredspriskonserten starter klokka 20.00, direktesendt på NRK 1.

Kveldens programledere er skuespillerne Helen Mirren og Rosario Dawson.

- Jeg er beæret over å ha denne rollen. Da jeg først fikk vite at jeg skulle være Nobel-vertinne, reagerte jeg med forbauselse og frykt. Da prisen ble delt ut i går ble jeg rørt, det er en viktig dag og et historisk øyeblikk, sier Mirren, og legger til at hun svært sjeldent omtaler noe som et «historisk øyeblikk».

- Rollemodeller På spørsmål om hvorfor fredsprisvinnerne er forbilder og på hvilken måte de kan inspirere andre kvinner, er det en svært engasjert og tydelig beveget Mirren som svarer:

- Vi vet at det er mange kvinner som lider i verden, og disse kvinnene gjør noe for å hjelpe dem - de er en massiv inspirasjon. Jeg er ingen aktivist, og gjør ikke så mye som jeg burde, men disse kvinnene er virkelig rollemodeller.

Andre del av kveldens vertinneduo, Dawson, forteller under pressekonferansen at hun ble overrasket over at Nobelkomiteen i det hele tatt visste hvem hun var.

- Jeg er glad for å få møte, hedre og feire disse kvinnene. Som Helen sa er dette et historisk øyeblikk, og det er fint å være en del av dette, sier Dawson.

PRESSEKONFERANSE: Både Janelle Monáe (fra venstre), Rosario Dawson, Helen Mirren og Jill Scott fortalte under pressekonferansen at de satt stor pris på å være en del av årets fredsprisutdeling. Foto: Foto: Krister Sørbø / Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Både Janelle Monáe (fra venstre), Rosario Dawson, Helen Mirren og Jill Scott fortalte under pressekonferansen at de satt stor pris på å være en del av årets fredsprisutdeling. Foto: Foto: Krister Sørbø / Scanpix Vis mer