Hvem hadde trodd at denne teknodinosauren skulle overleve i 100 år?

IBM jubilerer, ved forbløffende god helse.

BIG IRON: En stolt IBM-toppsjef, Thomas J. Watson jr., med en System 360 stormaskin i 1964. Foto: SCANPIX
BIG IRON: En stolt IBM-toppsjef, Thomas J. Watson jr., med en System 360 stormaskin i 1964. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er visstnok bare en vandrehistorie at forfatter Arthur C. Clarke eller regissør Stanley Kubrick skal ha gitt navn til den løpske og farlige datamaskinen i «2001: En romodyssé» ved å flytte initialene til det som da var verdens best kjente dataselskap én plass til venstre, slik at IBM ble til HAL.

Men det er en god historie, som muligens kan fortelle noe om at IBM hadde et imageproblem allerede på slutten av 1960-tallet.

Den gamle, treige datagiganten viste seg imidlertid å være et av den amerikanske industrihistoriens mest seiglivede foretak. «Big Blue» fyller 100 år denne uka, ved overraskende god helse. Fortune rangerer selskapet som USAs beste å jobbe som leder i, det syvende mest profitable og det 18. største. Interbrand kårer IBM til verdens nest sterkeste merkevare, etter Coca-Cola, mens Newsweek plasserer selskapet på tredje plass på lista over verdens grønneste virksomheter.

I FORBINDELSE med jubileet påpeker Fortune også at Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg og andre hotshots i teknologiindustrien har minst fem ting å lære av IBM.

Hvem skulle trodd det? På 1990-tallet holdt IBM på å gå under. Da jeg besøkte selskapets forskningssenter i Yorktown Heights nord for New York i 1994, var det som å reise i tidsmaskin til 1964. Mørkt treverk over alt, ingeniører i hvite frakker, laber stemning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer